ZAČINSKE KORISTI

Crni biber je svestran začin koji nudi obilje zdravstvenih koristi, pa je preporuka da se doda u ishranu kako bi se poboljšao ukus jela, ali i poboljšalo zdravlje srca i mozga.

 

Od mnogih začina koji se smatraju savršenim spojem zdravstvenih koristi, jedan se ipak ističe kao „kralj začina“. U pitanju je crni biber.

crni biber

Začin koji se pravi mlevenjem osušenih bobica cvetajuće biljke Piper nigrum, koristi se u mnogim kuhinjama kako bi jelima dodao blago začinjen okus. Pored soli, biber je najčešće korišćen začin za mnoga jela i savršeno nadopunjuje sve ostale začine. U stvari, crni biber ima mogućnost da pojača ukus, aromu i lekovita svojstva bez obzira na začin sa kojim se koristi zajedno.

Crni biber je lekoviti začin sa dugom istorijom upotrebe u tradicionalnoj medicini, naročito u Ajurvedi. Prema studijama, bogat je aktivnim jedinjenjima koja mu daju obilje korisnih svojstava, naročito antioksidativnih i protivupalnih aktivnosti. Piperin, hemikalija odgovorna za pikantnost crnog bibera, ne samo da pomaže u ublažavanju tegoba poput mučnine i glavobolje, već povećava apsorpciju biljnih jedinjenja iz drugih lekovitih biljaka, poput kurkumina iz kurkume.

Zdravstvene prednosti crnog bibera

U ajurvedskoj medicini, crni biber se smatra lekovitim začinom koji poboljšava protok krvi i snabdevanje mozga kiseonikom. Takođe, on pojačava varenje, podstiče apetit i pomaže u održavanju respiratornog zdravlja i zdravlja zglobova. Ajurvedski iscelitelji visoko cene crni biber, jer je pojačava bioraspoloživost, verujući da može pomoći u postizanju koristi drugih biljaka za različite delove tela. Takođe, oni koriste crni biber u raznim formulacijama zbog njegove moći čišćenja organizma i važnih antioksidativnih svojstava.

Evo naučno podržanih zdravstvenih prednosti crnog bibera i piperina:

Zaštita ćelija od slobodnih radikala

Razni faktori iz okruženja poput zagađenja i UV zračenja pokreću proizvodnju visoko reaktivnih molekula u organizmu koji se nazivaju slobodni radikali. Poznato je da ove hemikalije uzrokuju ćelijska oštećenja i izazivaju upalu, što može dovesti do hroničnih zdravstvenih stanja. Kroz antioksidativne aktivnosti piperina, crni biber neutrališe slobodne radikale i pomaže u sprečavanju ozbiljnih bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja i raka.

BioLiver kapi za jetru

Smanjuje upalu

Brojna istraživanja pokazuju povezanost hronične upale sa mnogim bolestima opasnim po život. Piperin u crnom biberu može da zaustavi upalu inhibiranjem proizvodnje proupalnih molekula, poput interleukina 6 i metaloproteinaze 13. To ga čini efikasnim prirodnim lekom za mnoga stanja povezana sa upalom, kao što su artritis, sezonske alergije i astma.

Poboljšava rad mozga

Prema istraživanjima na životinjama, piperin može da smanji stvaranje amiloidnih plakova, fragmenata proteina koji mogu da oštete neurone ako se akumuliraju u mozgu. Kod eksperimentalnog modela pacova sa Alchajmerovom bolešću, ova aktivnost piperina dovela je do poboljšanja u pamćenju. Istraživači veruju da se piperin takođe može koristiti za lečenje Parkinsonove bolesti.

Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Piperin u crnom biberu takođe može da pomogne kod dijabetesa. Nedavno istraživanje japanskih istraživača na životinjama otkrilo je da piperin može da spreči porast šećera u krvi nakon obroka. Drugo istraživanje je otkrilo da piperin može poboljšati insulinsku osetljivost ljudi koji imaju višak kilograma nakon osam nedelja suplementacije.

Pomaže u snižavanju holesterola

Osim snižavanja šećera, crni biber takođe može pomoći smanjenju nivoa holesterola u krvi. Konkretno, istraživanja su otkrila da crni biber može smanjiti loš holesterol LDL kod pacova koji su hranjeni obrocima s visokim udelom masti. U kombinaciji sa kurkumom i crvenim pirinčem, piperin pojačava apsorpciju komponenata za snižavanje holesterola, pojačavajući na taj način njihove pozitivne efekte.

Dakle, crni biber je začin koji nudi obilje zdravstvenih koristi. Možete ga koristiti samostalno ili ga kombinovati sa drugim začinima, poput kurkume, belog luka ili kumina.