DVE RAZLIČITE SUDBINE

Crtani film Mulan bio je bioskopski hit pre 22 godine, a u martu ove godine premijerno je prikazan akcioni igrani rimejk ovog crtaća. Sudbina prave Mulan drugačije je od života animiranog lika.

 

Diznijev animirani film Mulan bio je potpuni hit kada je snimljen 1998. godine, a popularnost ovog ostvarenja nije se umanjila, te je napravljen akcioni igrani rimejk filma.

mulan

Hrabro putovanje mlade žene koja se prerušava u muškarca i zauzima očevo mesto, kako bi se borila u ratu protiv Huna, zapravo je zasnovano na poznatoj kineskoj legendi o Hua Mulan.

Balada o Mulan bila je izvor inspiracije kada je kineskim trupama bila potrebna nada, a slika herojskog ženskog ratnika, koji prkosi društvenim normama da bi pomogla u odbrani svoje zemlje, pomogla je jačanju morala. Hua Mulan je ostala popularna figura u kineskom folkloru i pojavljuje se u velikom broju knjiga, predstava i drugih umetničkih dela. Uprkos popularnosti na Zapadu, u Kini film nije bio dobro prihvaćen jer su ljudi smatrali da je predaleko otišao od originalne priče.

Mnoge priče o stvarnim istorijskim ličnostima ili priče iz folklora promenjene su u Diznijevim filmovima kako bi odgovarale modernom narativu, a pojedinci su ih ubrzo i kritikovali zbog toga.

Jedna knjiga, objavljena u vreme dinastije Ming (između 14. i 17. veka), širi priču o Mulan i otkriva kraj. Prema ovom romanu, ona je po povratku kući shvatila da joj je otac preminuo, a da joj se majka preudala. Nesreće ove devojke tu nisu gotove, jer ova knjiga kaže da je bila pozvana da bude konkubina kod vladara regiona u kom je živela, Hešena Kana. Kako bi izbegla ovu sudbinu, ona je izvršia samoubistvo.

Iako pesma iz 6. veka zaista postoji, nijedan istorijski izvor nije potvrdio da je zaista postojala i Mulan, ili je bila samo plod pesnikove mašte.

Izvor: Klix.ba