NEDOZVOLJENA SREDSTVA U SPORTU

Prvo zaista detaljno istraživanje kad je u pitanju doping u atletici, i to baš u Rusiji, urađeno je nedavno i rezultati su, u najmanju ruku, intrigantni.

 

Ranije smo pisali o dokumentarnom filmu Ikarus koji se bavi intrigama ruskog dopinga. Taj film je ostavio mnoga pitanja otvorenim, a sada je tu nešto konkretnije.

doping

Prvo zaista detaljno istraživanje na temu dopinga u atletici i to baš u Rusiji urađeno je nedavno i rezultati su, u najmanju ruku, intrigantni. Analiza je obuhvatila 29,190 rezultata koje je postiglo 354 ruska atletičara u periodu od 1993. do 2019. godine. Šta brojke kažu?

     1. Postoje discipline u kojima su čisti atletičari bolji od suspendovanih

Kada se porede čisti atletičari (oni koji nikada nisu bili diskvalifikovani zbog dopinga) i suspendovani atletičari (oni koji su u nekom momentu u karijeri bili suspendovani zbog dopinga), u 6 od 21 discipline čisti atletičari su ostvarili bolje prosečne rezultate.

Zašto je ovo bitno?

Zato što je očekivano da oni koji su bili pozitivni na doping u svim disciplinama imaju bolje rezultate. Najveću razliku vidimo u muškoj disciplini gde su čisti atletičari bacili kladivo 2.47 metara dalje od suspendovanih atletičara.

S druge strane, jasnu razliku između suspendovanih i čistih atletičara vidimo u disciplinama koje su se istakle po razlici ostvarenoj u korist suspendovanih: suspednovane atletičarke su bacale kladivo 4.39m dalje od čistih, u heptatlonu su u proseku ostvarile 402.3 više poena, a disk su bacale 2.54m dalje od čistih atletičarki.

     2. Postoje discipline u kojima su regularni rezultati bolji od diskvalifikovanih

Kada se analiziraju rezultati suspendovanih atletičara, oni mogu biti diskvalifikovani – ostvareni u periodu diskvalifikacije zbog dopinga, i regularni – ostvareni kada nisu bili diskvalifikovani. U ovoj analizi, u 5 od 28 disciplina prosečni regularni rezultati su bolji od prosečnih diskvalifikovanih.

Zašto je ovo bitno?

Zato što je očekivano da atletičari pod dopingom ostvaruju bolje rezultate nego kada ne uzimaju zabranjene supstance. Najveću razliku ostvarile su atletičarke koje su u troskoku ostvarile 0.59% bolji rezultat kada nisu bile diskvalifikovane.

S druge strane, potvrdu koliko doping pravi razliku vidimo u disciplinama gde su diskvalifikovani rezultati (znatno) bolji od regularnih: bacanje koplja (žene) sa razlikom od 9.84%, maraton (žene) sa razlikom od 5.35% i 3000 metara stipl (žene) sa razlikom od 4.46%.

     3. Svedoci smo strmoglavog pada u takmičarskim aktivnostima

U 2007. godini, 220 ruskih atletičara je ostvarilo 1,743 rezultata. U 2019. godini. Takmičara je bilo 88.18% manje, a rezultata 92.77% manje.

Zašto je ovo bitno?

Zato što otvara mnoga pitanja jer su podaci obuhvatili i lokalna i regionalna takmičenja, a ne samo svetske šampionate i Olimpijske igre.

Ostaje da vidimo šta će se desiti u 2020. godini, a i dalje, dok čekamo da odluku o suspenziji ruskih sportista donese Arbitražni sud za sport u Lozani.