FATALNA DORA

Među mnogobrojnim Pikasovim ljubavnicama bila je Dora Mar, Francuskinja hrvatskog porekla, kojoj je, između ostalih, posvetio i sliku iz 1937. ‘Žena koja plače’.

 

Osim po fascinantnom likovnom opusu, španski slikar Pablo Pikaso je bio poznat kao veliki ženskaroš koji je imao na stotine ljubavnica, a ženio se samo dva puta. Jedna od njegovih ljubavi bila je i Dora Mar, žena sa ovih prostora.

dora mar

S balerinom Olgom Koklovom Pikaso je bio u braku od 1918. do 1955. Njihov brak bio je prepun trzavica, a Pikaso je godinama odbijao da se razvede od balerine kako mu ne bi uzela polovinu bogatstva.

Druga supruga bila mu je muza Žaklin Rok, a oženio ju je kada je imao 79 godina. U samo godinu dana naslikao je 70 njenih portreta. Međutim, ona je završila tragično – pucala je sebi u glavu iz pištolja 1979, šest godina nakon Pablove smrti, a sahranjena je uz njega.

Ljubavnica sa Balkana

Za svoje ljubavnice Pikaso je imao dva kriterijuma – da su pokorne i poslušne, ali i da su niže od njega, jer je bio visok samo 163 centimetra.

Navodno je ženama koje su mu zapele za oko poklanjao figuricu malog čovečuljka s velikim falusom, što je bio znak da sa njima želi u krevet.

Želeo je da mu žene budu potpuno potčinjene, nije trpeo da imaju ličnost. Bio je genijalan, imao je vulkansku energiju, ali i mračnu, sadističku stranu koju su najbolje iskusile žene koje su ga volele.

Među mnogobrojnim ljubavnicama bila je i Dora Mar (Maar), pravog imena Teodora Marković, Francuskinja hrvatskog porekla, kojoj je, između ostalih, posvetio i sliku iz 1937. ‘Žena koja plače’.

Otuđenost od roditelja i nedostatak pravog doma, kao i činjenica da je mladost provela u konstantnim putovanjima, uticaće kasnije na njenu anksioznost, depresiju i nadasve gubitak sopstvenog identiteta.

Pikaso je opisuje kao “ženu u suzama” ili kao “lepu i tužnu Doru” čiji ga lik i ponašanje inspirišu. Samo slika Dore Mar sa mačkom prodata je 2006. godine za neverovatnih 95.2 miliona dolara.

Pikaso je govorio da nikada ne bi mogao da naslika Doru koja se smeje. Na njegovim slikama, njeno lice kao da je iskrivljeno od bola i gorčine i rascepljeno polujasnim linijama.

Pikaso je prikazuje kao lepu, usamljenu, mističnu, zamišljenu ženu, sa dubokim tužnim očima.

Tokom turbulentne devetogodišnje veze sa Pikasom, Dora Mar je bila njegova muza i motiv koji se provlačio njegovim kubističkim portretima.

Patila je od dubokih i teških depresija, a nakon što ju je Pikaso ostavio, doživela je potpuni mentalni kolaps. Kažu da je tada izjavila: “Nakon Pikasa, samo Bog.”

Otac joj je bio Hrvat Josip Marković, arhitekta, venčan s Francuskinjom Luizom Isevoisin.

Dora je kao dete odgajana kod dede i bake. Često je bila sama, a težak odnos s majkom, samoća i zapuštenost učinili su je hipersenzibilnom osobom.

– Sliku na kojoj se ona smeje ne bih mogao da naslikam. Ona je za mene plačuća žena. Ranije sam je slikao izobličenu, ne zbog sadizma ni zadovoljstva, nego sam samo sledio viziju koja mi se nametnula – rekao je Pikaso o Dori.

Dora Mar je Pikasa tokom veze više puta fotografisala, a zabeležila je i nastanak čuvene slike “Gernika”.

Španac se protivio fotografiji kao mediju, zbog čega je Dora ubrzo i sama odustala od fotografije i okrenula se slikarstvu.

Na nekoliko njenih poslednjih fotografskih radova vidljiv je Pikasov kubistički uticaj. Sva bol koju je proživela za života vidljiva je na njenim često mračnim fotografijama i kolažima.

Par se upoznao 1936. u pariskom Cafe des Deux Magots. Susret poznatog slikara i 26 godina mlađe fotografkinje deo je legende.

Krvava maramica

Ona je znala da će Pikaso biti u restoranu zahvaljujući pesniku i prijatelju Polu Elijaru. U crno odevena, sela je pored hronično neispavanog Španca, iz torbice izvadila nož i počela se ‘igrati’ ubadajući nož brzo između prstiju u rukavici.

Povredila se, a Pikaso joj je zaustavio krv maramicom koju je kasnije čuvala do smrti. Razišli su se 1943. godine, a on je rekao da je Dora oduvek bila potpuno luda.

Posle raskida sa Pikasom, Dora je doživela emocionalni krah i dugo se od njega oporavljala. Vodila je samački život, izolovana od prijatelja i sveta kojem je ranije pripadala. Pikaso ju je ostavio zbog četrdeset godina mlađe francuske slikarke Fransoaz Žilo.

Izvor: Noob.ba