HRABRI PIONIRI ČOVEČANSTVA

Astronauti mogu da dosegnu i prvi platni razred, pa tako mogu da prime i više od 142.000 dolara godišnje, zavisno o njihovom položaju, odgovornostima i radnim sposobnostima.

 

Kako postaju astronauti NASA? Nije jednostavno. Kandidat mora biti američki državljanin sa diplomom iz nauke, matematike ili inženjerske struke te mora imati najmanje 1.000 sati leta avionom. Dodatno, mora imati posebne veštine te proći intervju i vrlo strog postupak selekcije.

astronauti

Kažu kako je sve to za 74 puta teže ostvariti nego se upisati na prestižni Harvard. NASA svakih nekoliko godina bira nove astronaute, a samo njih 12 će dobiti priliku među 18.300 prijavljenih kandidata koliko ih je bilo 2017. godine. Agencija je krajem marta zatvorila prijave za sledeću generaciju.

Pa koliko onda NASA plaća astronautima za njihovo iskustvo, težak trening i volju da rizikuju život kako bi istraživali svemir, uključujući i za firme poput Space X-a? Zaključujući po odgovoru na isto pitanje koje ljudi često postavljaju na službenim stranicama agencije, godišnja se plata temelji na „planu federalne vlade u razredima od GS-12 do GS-13“.

– Razred pojedinaca se određuje skladno njegovim ili njenim postignućima i iskustvu – dodali su iz NASA-e.

Razredi određuju koliku će platu dobiti radnici različitih vladinih agencija, a dodatno su motivisani razradom na lestvici od jedan do deset koju određuju na osnovu godina službe i ostvarenih rezultata. Ti se iznosi menjaju svake godine, a o njima odlučuje The US Office of Personnel Management (OPM).

Prema OPM-ovoj lestvici plata za ovu godinu, astronaut bez iskustva sa razredom GS-12 i lestvicom 1 zarađuje oko 66,167 dolara. Nakon nekoliko godina uzorne službe, isti bi astronaut mogao u razredu GS-12 dosegnuti lestvicu 10 i zarađivati 86,021 dolara.

Kvalifikovaniji astronauti s GS-13 platnim razredom u početku bi mogli zarađivati ​​78.681 USD godišnje na lestvici 1, a nakon nekoliko godina i do 102.288 dolara godišnje na lestvici 10.

Ali astronauti nisu zatvoreni u GS-12 i GS-13 sistem tokom cele karijere. Oni mogu doseći prvi platni razred, GS-15 lestvica 10, i više od 142.000 USD godišnje, zavisno o njihovom položaju, odgovornostima i radnim sposobnostima.

Takođe, platni razred samo je temelj za plate, one su zapravo mnogo veće zbog raznih bonusa i podsticaja. Tako je na primer u Hjustonu, gde je većina astronauta i smeštena, osnovna plata za 30% veća nego bi to bila po navedenom platnom razredu zbog državnih podsticaja za zanimanja u kojima je velika konkurencija.

U NASA-inom najnovijem pozivu za kandidate, navedeni raspon plata od 104.898 do 161.141 USD godišnje premašio je svote iz navedenih platnih razreda.

Izvor: 24sata.hr