HEROJ I PATRIOTA

Goran Raičević je bio jedan od najboljih trkača u SFRJ. Poginuo je na Kosmetu od metka šiptarskih terorista, na Đurđevdan tokom NATO agresije.

 

O sudbini koju je imao Goran Raičević (26. jun 1963 – 6. maj 1999) može se napraviti film, koji bi na veliku žalost imao tužan kraj.

goran raičević

Trofejni srpski atletičar ubijen je od strane albanskih terorista na Kosovu i Metohiji, tokom rata 1999. godine.

Goran Raičević je ubijen noseći uniformu Vojske Jugoslavije na Đurđevdan 6. maja 1999. u 36. godini. Stradao je u Medveđi pošto ga je pogodio snajperski hitac koji su ispalili albanski teroristi.

Raičević je kao vrhunski sportista mogao da se ne odazove vojnom pozivu. Početkom bombardovanja trebalo je da otputuje u Grčku na takmičenje. Umesto na maraton u Grčku, otišao je na prvu liniju fronta na Kosovu.

„Kako da ne odem, šta bi rekli moji iz Strojinaca, da sam kukavica, da sam izneverio svoju decu, svoj narod i sebe… Idem, jer mi je to dužnost“ – govorio je Goran Raičević.

Atletsku karijeru je počeo u AK Crvena zvezda, a kasnije je nastupao i za Partizan. Bio je šestostruki prvak Belog krosa, a od 1989. do 1992. godine je bio nepobediv na uličnim trkama u Jugoslaviji. Višestruki je prvak Balkana i Jugoslavije na 5 i 10 hiljada metara.

Nije bilo mesta u bivšoj Jugoslaviji u kome su se održavala ulične trke, a da u njemu nije trčao Rajko, kako su prijatelji zvali Gorana Raičevića. Najveći uspeh mu je bio osvajanje zlata na B kupu Evrope u Barseloni i drugo mesto na A kupu.

Život je posvetio atletici, ali pošto ona nije bila profesionalni sport, snalazio se učeći i trenirajući. Bio je posvećen sportista i u isto vreme studirao je i završio agronomiju na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, gde se preselio po upisivanju fakulteta.

Njegovo ime zauvek će biti simbol patriotizma i požrtvovanosti za svoju zemlju. U čast Gorana Raičevića ispred stadiona Partizana u Beogradu podignut mu je spomenik.

Izvor: Nauka kroz priče