BILJKA MLADOSTI

Gotu kola biljka koja je u  južnoj Africi i Indiji poznata kao „izvor mladosti“. U narodu je češće poznata kao Centella i puna je lekovitih dejstva.

Gotu kola sadrži brojne hranljive sastojke, uključujući fitohemikalije beta-karoten, camfol i campesetol. Takođe je izvor minerala kalcijuma, magnezijuma, mangana, fosfora, kalijuma, selena i cinka; i vitamina C, B-1, B-2 i B-3.

Gotu kola - biljka poznata kao izvor mladosti u Indiji i južnoj Africi

Gotu kola lekovita dejstva

Visoka koncentracija jedinstvenih triterpenoidnih jedinjenja (takođe poznati kao saponini) koji se mogu naći u ovoj biljci, jesu razlog za njenu neverovatnu lekovitost.

Kada je u pitanju gotu kola lekovita dejstva joj varirarju u širokom opsegu, od toga da se koristi za kardiovaskularne tegobe do anksioznosti.

Istorijski gledano, gotu kola kao lek se koristila za lečenje sifilisa, hepatitisa, čira na želucu, epilepsije, dijareje, groznice i astme.

Ova biljka može da stimuliše centralni nervni sistem i može raditi kao blagi stimulans unapređujući mentalnu jasnoću, smanjuje mentalni zamor i povećava energiju.

Druge potencijalne upotrebe uključuju: lečenje respiratornih infekcija poput prehlade, smanjenje zadržavanja tečnosti, stimulisanje apetita, povećanje libida i podržavanje zdravog srca i funkcije jetre.

Takođe, gotu kola kao lek može da poveća dobrobit mentalnog zdravlja, smanjuje depresiju i anksioznost, i pomaže da se spreči nesanica. Međutim, većina ovih njenih prednosti se zasniva na usmenim dokazima, a ne na naučnim istraživanjima.

Najinteresantnije zdravstvene prednosti gotu kole obuhvataju njenu sposobnost da:

  • ubrza zarastanje rana,
  • pomaže u nezi kože,
  • povećava kognitivne sposobnosti,
  • smiruje nervne poremećaje,
  • leči respiratorne probleme,
  • smanjuje toksičnost,
  • pojačava rast kose,
  • štiti srce,
  • isceljuje cirkulatorni sistem (krvotok).

Anti-bakterijska svojstva

Gotu kola se već dugo koristi u topikalnom, oralnom i injektiranom obliku za lečenje lepre. Pored svoje sposobnosti da izleči rane u vezi sa leprom, gotu kola može imati anti-bakterijske osobine. Dokazi iz studija pokazuju da aziatikozidi, prisutni u gotu koli, mogu oštetiti ćelijske zidove bakterija koje izazivaju lepru. Oslabljene bakterije su lakše za imuni sistem organizma da ih eliminiše.

Gotu kola suzbija visok krvni pritisak

Gotu kola može osloboditi visok krvni pritisak i pomaže telu da se odbrani od raznih otrova. Koristi se za lečenje reumatizma, bolesti krvi, kongestivne srčane insuficijencije, infekcija urinarnog trakta, polne bolesti, hepatitisa i visokog krvnog pritiska. To je blagi diuretik koji može pomoći da se smanje otekle membrane i pomaže u otklanjanju viška tečnosti. Takođe ubrzava zarastanje rana.

Studije su povezale gotu kolu sa smanjenjem ozbiljnosti mnogih bolesti, uključujući kongestivnu srčanu insuficijenciju, a jedna od pozitivnih asocijacija sa ovom biljkom je bio krvni pritisak. Ova biljka oslobađa napetost u arterijama i krvnim sudovima, ona je u stanju da  reguliše  krvni pritisak i smanjuje pritisak na kardiovaskularni sistem. Ovo štiti srce i sprečava bolesti poput ateroskleroze, srčanog udara i šloga.

Detoksifikuje organizam

Gotu kola je dugo poznata kao  blagi diuretik i može, stoga, da stimuliše oslobađanje viška toksina, soli, vode, pa čak i masti iz organizma putem mokrenja. Ovo pomaže da se ublaži napetost u bubrezima i generalno uklanja toksine, brzo zadržavajući našu energiju i naš bilans tečnosti.

BioImunitet kapi za imunitet

Štiti gastrointestinalni sistem

Tradicionalna medicina koristi gotu kolu za lečenje jakih bolova u stomaku, koji se sada povezuju sa čirem na želucu. Ovaj tretman se još uvek smatra održivim, a anti-inflamatorna i antioksidativna svojstva lišća gotu kole mogu jasno poboljšati zdravlje creva i debelog creva.

Protiv starenja

Gotu kola kao lek može da uspori proces starenja, produži životni vek i takođe daje snagu u starijoj životnoj dobi.

Danas, ova biljka predstavlja jedan od najčešćih sastojaka u proizvodima za negu kože, zahvaljujući svojoj moćnoj kombinaciji amino kiselina, beta karotena, masnih kiselina i fitohemikalija – od kojih su svi navedeni sastojci neophodni koži da se bore protiv znakova starenja i da se zaštiti od stresova iz životne sredine.

Gotu kola je bogata saponinima – jedinjenjima koja pomažu da koža bude čvršća i zategnutija – a takođe je i odličan izvor fitonutrijenata koji se nazivaju flavonoidi, koji deluju kao antioksidansi i bore sa protiv slobodnih radikala. To povećava stvaranje kolagena i tkiva kože, što je od ključnog značaja za održavanje elastičnosti kože i njenog mladalačkog sjaja.

Gotu kola protiv starenja može da se konzumira kao čaj ili se uzima kao dodatak ishrani.

Gotu kola za kožu   

Gotu kola se takođe površinski koristi kao melem za lečenje različitih stanja kože. Ova biljka sadrži hemikalije pod nazivom triterpenoidi, koji imaju antioksidantna svojstva koja pomažu da se izleče rane i manje opekotine i da se spreči stvaranje ožiljaka nakon povrede ili operacije.

Zbog triterpenoida, gotu kola takođe može pomoći da se ojača koža, povećava protok krvi u koži, a samim tim se koristi za lečenje poremećaja kože kao što su akne i psorijaza.

Pored toga, ova biljka može biti korisna za sprečavanje i smanjenje strija.

Pored toga što je za kožu veoma značajan prirodni lek, kod pojedinih osoba ona može izazvati dermatitis kada se primenjuje lokalno.

Maska za lice

Sastojci:

  • 1 kafena kašičica čaja od gotu kole
  • 1/2 kafene kašičice kurkuma praha
  • 1/2 kafene kašičice meda
  • malo mlake vode

Pomešajte sve navedene sastojke, uz dodatak mlake voe, kako bi smesa bila žitkije koenzistencije. Nanesite ovu masku na kožu lica, i ostavite je da deluje 20-ak minuta. nakon toga je samo skinite uz pomoć hladne vode.

Tonik za lice

Sastojci:

  • 1 kafena kašičica gotu kola čaja
  • 1 kafena kašičica čaja od matičnjaka
  • 250 ml prokuvane vode i ohlađene na 70 C
  • 1 kafena kašičica glicerina
  • po 5 kapi eteričnog ulja od sandalovine, geranijuma i jasmina
  • 3 kapi eteričnog ulja ruzmarina
  • 2 g meda

Stavite u 250 ml prokuvane vode po 1 kafenu kašičicu gotu kole i matičnjaka. Posle 15 minuta procedite i dodajte glicerin. Pomešajte eterična ulja sa medom, pa sjedinite sa već dobijenom masom i stavite u tamnu staklenu bočicu. Dobijeni gotu kola tonik za lice nanosite 2 puta dnevno i sačekajte da ga koža upije. Ukoliko ga budete držali u frižideru, moći ćete da ga koristite 7-10 dana.

Za proširene vene

Ova biljka ima sposobnost da poboljšava cirkulaciju. Dakle, gotu kola za proširene vene može da se koristi, budući da ima pozitivan efekat na krvotok. Ona poboljšava protok krvi, jača vene i kapilare i stoga se veoma uspešno koristi za lečenje reume, grčeva nogu i abnormalnog trnjenja ekstremiteta. Gotu kola smiruje i smanjuje proširene vene i pomaže da se minimizira stvaranje ožiljaka.

Isto tako može sprečiti, odložiti i tretirati stanje poznato kao hronična venska insuficijencija. Ovo se dešava kada su zalisci u venama koje odvode krv u srce slabi ili oštećeni i onda se krv skuplja u venama nogu. Ova kolekcija krvi može dovesti do proširenih vena, paukolikih vena ili rana na nogama, a u najozbiljnijim slučajevima do formiranaj krvnih ugrušaka (tromba).

Prirodni afrodizijak

Postoje tradicionalni dokazi koji pokazuju da se ovaj prirodni lek koristi za energetski podsticaj u spavaćoj sobi. Povećanje libida je česta nuspojava drugih biljnih preparata, a gotu kola nije izuzetak. Pored eliminacije mentalnog zamora i povećavanja energetskih depoa u telu, ova biljka kao prirodni afrodizijak daje fenomenalne rezultate.

Izvor: Prirodandar.rs