PORUKA SA SVETE GORE

Iguman Metodije je održao besedu u kojoj je rekao da je opština Sveta Gora donela mudru i pobožnu odluku da se služi svenoćno bdenje Svetom Haralampiju.

 

U ova teška vremena kada su velika iskušenja, kako kaže iguman Metodije, pravoslavna crkva ne treba da bude isključiva.

iguman metodije

Na celoj Svetoj Gori, u svim manastirima, skitovima i kelijama, u petak, 27. marta uveče, služena su svenoćna bdenja Svetom Sveštenomučeniku Haralampiju.

Iako se bdenja služe svake godine na njegov spomen 23. februara i on se spominje na otpustu svih svakodnevnih službi na Svetoj Gori, Sveštena opština je donela odluku da se sada posebno uznesu molitve Svetom Haralampiju, da izbavi svet od iskušenja i pošasti epidemije virusa sa kojom se svi suočavamo. Da nas zaštiti, kao u vreme zarazne bolesti koja je harala Svetom Gorom pre nekoliko stotina godina, kada se ukazao jednom svetogorskom starcu, sa rečima da ga je Presveta Bogorodica poslala da zaustavi smrt. Tada je smrtonosna zaraza napustila Vrt Presvete Bogorodice, a Sveti Haralampije je bio odabran da posvedoči ljubav Igumanije i Zaštitnice Atosa i poštedi monašku državu od stradanja.

Po svetogorskom tipiku i u Hilandaru je služeno svenoćno bdenje koje je počelo u 19.00 časova a završeno oko ponoći (po srpskom vremenu). Nakon toga je služena Sveta Liturgija u 5.30. Na jutrenju je iguman Hilandara, Visokoprepodobni arhimandrit Metodije proizneo posebnu molitvu koja se čita u slučajevima velike nesreće i zaraznih bolesti.

Za trpezom nakon Svete Liturgije, iguman Metodije je održao besedu u kojoj je rekao da je Sveštena opština Sveta Gora donela mudru i pobožnu odluku da se služi svenoćno bdenje Svetom Haralampiju. Ali pre svega, treba biti blagodaran Presvetoj Bogorodici koja je omogućila svetogorskim monasima da održe bogosluženja, naročito u ovo vreme kada je mnogima ono uskraćeno. Time je odgovornost svih Svetogoraca još veća, da se što usrdnije i revnosnije mole i služe za celu vaseljenu, i za one koji za to nemaju mogućnosti, naročito u ove dane Velikog posta.

Sveta Gora nije htela da zatvori svoje granice za dolazak vernog naroda i poklonika. Na zahtev grčke države, na kraju je prihvatila tu bolnu meru ali nije prekinula molitveno zajedništvo i duhovnu brigu za verni narod.

Po rečima igumana Metodija, u ova teška vremena kada su velika iskušenja, Crkva ne treba da bude isključiva. Ona treba da bude snishodljiva do izvesne mere, ne da ukine bogosluženja, ali treba da vodi brigu i o svojim članovima i o onima koji to nisu – kako bi čuvala njihovu savest. Navodeći primere iz života bogonadahnutih ljudi i žitija Svetih Otaca, kojima je Sveto Pričešće bilo izvor života i lek, zaključio je da su oni snishodili bližnjima, smiravali se, i zarad njihove savesti slušali savete i pristajali na pomoć lekara. Tako se ponašaju Hristovi ljudi. To je ispunjenje pouke Prepodobnog Ave Doroteja, koji je navodeći reči jednog starca, da ako želimo da zadobijemo ljubav, to ćemo učiniti ako sačuvamo savest bližnjih.

Dakle, u ovim iskušenjima moramo da sačuvamo čvrstu veru i bogosluženje ali da, u isto vreme, imamo rasuđivanje i snishodimo drugima, čuvajući i njih i njihovu savest.

Izvor: Hilandar.org