DOZVOLJEN U AMERICI

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se ostaci opasnog pesticida koji se zove hlorpirifos otkrivaju na određenim vrstama voća i povrća, a ima ga i u mleku.

 

Istraživanja upozoravaju da puno konvencionalnih obroka na bazi žitarica sadrži alarmantne količine kancerogenog pesticida glifosata. Međutim, još jedan toksični pesticid po imenu hlorpirifos takođe može biti deo svakodnevne ishrane.

hlorpirifos

Hlorpirifos u neorganskom mleku

Podaci studije koju je sproveo Organic Center otkrili su da je najmanje 60 procenata neorganskog mleka koje je uzorkovano od strane istraživača imalo ostatke hlorpirifosa.

Prema stručnjacima, hlorpirifos je opasan u bilo kojoj koncentraciji. Srećom, možete izbeći određene prehrambene proizvode kako biste otklonili ovu otrovnu hemikaliju iz vaše svakodnevne upotrebe.

Hlorpirifos je neurotoksin ili hemikalija koja utiče na nervni sistem i mozak. Čak i male količine izloženosti neurotoksinima mogu prouzrokovati trajno zdravstveno oštećenje odojčadi i dece.

Izloženost hlorpirifosu može negativno da utiče na koeficijent inteligencije deteta i ozbiljno naštetiti delovima mozga koji kontrolišu ponašanje, emocije, jezik i pamćenje.

Novo istraživanje sa Univerziteta Južna Danska takođe je pokazalo da izloženost hlorpirifosu kod trudnica može rezultirati poremećajem pažnje (ADHD) kod njihove novorođene dece.

Budući da se milioni kilograma hlorpirifosa prskaju na useve u SAD godišnje, većina Amerikanaca je izložena ovom pesticidu putem mleka, voća i drugih proizvoda. Odvojene studije koje je sprovela američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) upozoravaju da su bebe i fetusi u razvoju izloženi najmanje pet puta većom količinom hlorpirifosa od onoga što EPA standard smatra bezbednim.

Nalazi studije su takođe pokazali da deca konzumiraju hlorpirifos u 11 do 15 puta većoj koncentraciji od EPA standarda. Od svih država SAD, jedino Havaji zabranjuju otrovni pesticid hlorpirifos, ali je on potpuno zakonit u ostalih 49 saveznih američkih država.

Uprkos ovim zabrinjavajućim rezultatima, američka vlada ignoriše sve dokazane naučne podatke u korist industrije pesticida. EPA je takođe ukinula predloženu zabranu hlorpirifosa.

Osim toga, EPA odbija da preduzme mere za otklanjanje toksičnih pesticida iz mleka i proizvodnje još pet godina. Iako EPA želi da sačeka da se ponovo proceni hlorpirifos, najmanje 30 miliona litara ovog neurotoksina biće prskano po usevima, što potencijalno može ugroziti zdravlje dece u celoj zemlji.

Pošto EPA tek treba da zabrani hlorpirifos, poljoprivrednici i njihove porodice pretrpeli su alarmantne posledice.

Prema članku u časopisu „The Guardian“, centralna dolina Kalifornije ima najveću upotrebu hlorpirifosa u zemlji. Roditelji iz ove oblasti izrazili su zabrinutost zbog nabujalih oblaka pesticida koji izazivaju hronične zdravstvene probleme dece, poput problema sa učenjem i poremećaja pažnje (ADHD).

Deca iz porodica u ovom području takođe su doživela druge negativne sporedne efekte kao što su povraćanje, bolne iritacije na koži, glavobolja i vrtoglavica, zajedno sa razvojem određenih tipova autizma i respiratornih tegoba.

Zaštita od hlorpirifosa

Radna grupa za zaštitu životne sredine izrazila je podršku potpunoj zabrani hlorpirifosa, poput zakona koji se trenutno razmatra u Senatu. Ova grupa takođe predlaže da se prestane sa isporukom hrane koja može sadržati tragove ovog neurotoksina.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se ostaci hlorpirifosa obično otkrivaju na određenim vrstama voća i povrća, kao što su breskve i nektarine koje se uvoze iz Čilea, paprike i ljute papričice uvezene iz Meksika.