GRAD U GRADU

Na ušću Save u Dunav nalazi se Beograd, ali se na istom ušću u jugoistočnom delu Srema, nalazi Zemun, grad u gradu. Ipak, preko osam decenija je teritorijalno, kulturno, politički i ekonomski vezan za glavni grad.

 

Predstavlja veliki industrijski centar u Srbiji, sa tekstilnom industrijom, industrijom kože i obuće. Istorija Zemuna je interesantna i zbog toga što je središte drumskog, rečnog i vazdušnog saobraćaja. Kako ceo Beograd poslednjih godina beleži porast broja stanovnika, ne čudi njegovo širenje prema jugu i jugozapadu, gde se spaja s Novim Beogradom.

istorija Zemuna

Zemun krije mnoga istorijska dešavanja koja su u vezi sa samom našom državom. Ovo naselje predstavlja mesto gde su se slavile pobede i pominjala stradanja u velikim ratovima koji su pogodili Srbiju. 

Istorija Zemuna i kako je postao deo Beograda

Zemun je dugo bio odvojen od Beograda, a samim tim i od države Srbije. Samostalno se razvijao, pa i danas nastavlja svoju tradiciju. Kao deo prestonice, Zemun čini veliki kulturno-prosvetni centar, te ima svoje škole i pozorište Madlenijanum. Centar Zemuna je ostao zaštićen kao istorijska celina sa malim brojem novih zgrada. Ipak, mladi parovi i studenti naročito, sve češće biraju ovu lokaciju, odvojenu od centralne gradske vreme, za svoje prebivlište. Može se očekivati da narednih godina prodaja stanova u Zemunu i izgradnja novih poraste i pored toga što je ovo gradsko naselje zadržalo dosta od zapadnoevropske kulture, čiji je deo dosta dugo bio. Većina zgrada u Zemunu, izgrađenih pedesetih godina prošlog veka, paralelno sa podizanjem njegovog suseda, Novog Beograda, izgrađeno je na mestu zgrada porušenih u savezničkom bombardovanju 1944. Zavesu između Beograda i Zemuna napravili su soliteri na Zemunskom keju. Zemun nije izgubio ništa od svoje autentičnosti spojivši se sa Beogradom, osim formalnog statusa grada. Jedinstvena arhitektura i dalje čini duh ovog mesta. Njegova velika prednost jeste i to što je novim mostovima spojen sa svim delovima prestonice.

Specifična arhitektura

Najstarija kuća u Beogradu nalazi se zapravo u Zemunu i pretpostavlja se da je stara četiri veka.

kafana beli medved

Nekad ugostiteljski objekat, danas jedna od najznačajnijih sačuvanih zemunskih kuća balkanske arhitekture iz osmanlijskog perioda i najstariji objekat u Beogradu. Kafana „Beli medved“ predstavlja jedan od spomenika kulture ove beogradske opštine i pod zaštitom je države. Jer ova kafana je istorija Zemuna.

Plaža Lido

Lido se nalazi na Dunavu na severnom delu Velikog ratnog ostrva. Mala, peščana plaža obuhvata samo mali deo ovog ostrva. Dobila je ime po Lidu iz Venecije i prva zamisao je bila da predstavlja alternativu Adi Ciganliji.

Dugo je bila teže pristupačna, pa se do skora do nje moglo stići samo čamcem. Potom je vojska uzela stvar u svoje ruke i postavljanjem pontonskog mosta leti omogućavala posetiocima koji nemaju čamce da dopru do ove plaže. Nakon obnove 2007, predstavlja obavezni beg svakog Zemunca od letnjih vrelina.

Zahvaljujući velikom zelenom pojasu koji okružuje Lido, cela plaža je očišćena, te su neki od njenih glavnih stanovnika veverice, ali nezaobilazni su i komarci, koji su već postali urbano obeležje i Novog Beograda i Zemuna.

Postoji mnogo legendi i viceva o Zemunu od Zemuncima, počev od onog niškog da je Zemun nastao tako što se Durlanac izgubio u Beogradu, do onog da meštani ovog naselja stanovnike ostatka grada zovu „Vanzemuncima“, pa zbog toga ovaj deo grada čini da svako ko zakorači njegovim ulicama oseća kao da mu je tu i mesto.