NOVO UPARIVANJE

Neobičan spoj, kokice i vino, naprečac je ušao u modu, do te mere da ga preporučuju i na specijalizovanom vinskom sajtu Džensis Robinson.

 

Poslednjih nekoliko godina neobična manija zahvatila je vinski svet – kokice i vino!

kokice vino

Ovoj maniji odali su se mnogi – od pretežno mlađih enofila , koji uživaju u vinu uz gledanje svojih omiljenih serija i za to su im potrebne jednostavne, a dobro uparene grickalice, pa do iskusnih somelijera, ali i velikana vinskog posla kao što je Džensis Robinson.

Dakle, posredi je uparivanje kokica uz vino! Običnih kukuruznih kokica, jeftine bioskopske zabave na koju je teško gledati kao na gurmanski izbor. Pa ipak, ova grickalica laganog, ali prepoznatljivog ukusa i neobične teksture odlično se slaže uz neka vina, a glavni izbor je, kako se ispostavilo, šardone.

U tekstu Temlin Karin, autorke koja redovno piše za sajt www.jancisrobinson.com, stoji da je uparivanje kokica i vina postalo prava moda tokom perioda pandemije, zbog ekonomičnosti i lake dostupnosti sastojaka. Ona je navela, recimo, da kanadski somelijer Žak Lakosta jako voli da jede kokice zalivene puterom u pratnji šardonea iz hrastovog bureta. Ima, naravno, i onih koji radije uparuju kokice sa nešto skupljim vinima. Helen de Bos iz Holandije voli lako posoljene kokice u pratnji blan de noar šampanjca, i ocenjuje da su kokice i penušavac jedinstveno dobar izbor za sve one koji manijački gledaju TV serije.

Njena koleginica iz Finske, Kirsi Sepanen, koja je 2018. godine bila najbolji somelijer ove zemlje, uz kokice sa puterom preporučuje blan de blan šampanjac.

Kalifornijska vinarka Suzan Leker rekla je da su kokice sa puterom njena omiljena grickalica i obrazložila zašto je šardone najbolji izbor za ovo jelo:

– Kukuruz ističe orašast ukus šardonea, a bogate arome putera u kokicama i šardoneu međusobno se nadopunjuju – rekla je.

Sajt Winerist napravio je pregled svih mogućih uparivanja kokica i vina. Prvo među njima je uparivanje običnih, nesoljenih kokica sa vinima od šenan blana ili šardonea koja nisu odležavala u hrastovini.

– U odnosu kokica i vina bilo bi najbolje da ne opterećujete nevin i jednostavan ukus kokica taninima iz crvenih vina ili jakim herbalnim ukusima nekih belih vina. Probajte nešto voćno, zaokruženo, bez puno hrasta. Preporučujemo južnoafrički šenan blan, ili mekani, breskvasti šardone iz Makona u Burgundiji – navode na sajtu Winerist, gde takođe savetuju da se soljene kokice uparuju sa sovinjon blanom i sa jednom britanskom autohtonom sortom:

– Svež, narodski sovinjon blan je prvi izbor, ali oni odlučniji mogu i da potraže novu zvezdu na engleskom nebu, sortu bahus, punu aroma cveća i pokošene trave, sa malenim dodirom slasti koji će savršeno „preseći“ slan ukus kokica – predlažu na ovom sajtu.

Saveta ove vrste sada zaista ima mnogo u svetu vinskih medija, a koje je doba bolje od leta da se isproba ovo jednostavno uparivanje?

Izvor: Vinoifino.rs