INTERNACIONALNA SMOTRA

„Kostoski“ je tradicionalni međunarodni festival koji se dešava tokom tri godišnja doba u Ohridu, a koji okuplja folklorne grupe i muzičke sastave iz čitavog sveta.

 

„Kostoski“ je međunarodni festival koji se svake godine održava u prelepom letovalištu u Severnoj Makedoniji. Reč je, naravno, o Ohridu, biseru makedonskom, a festival se održava preko godine u više termina, u proleće, leto i jesen.

kostoski

Festival „Kostoski“ okuplja mnogo učesnika iz celog sveta, a cilj ovog međunarodnog festivala na kojem nastupaju brojne folklorne grupe, horovi, orkestri i mažoretkinje jeste da prikaže kulturu, muzičko stvaralaštvo, nošnje, pesme, kola i tradiciju različitih država širom sveta, a uz to i da se steknu nova prijateljstva i poznanstva, kao i da upozna učesnike sa lepotama Ohrida i Ohridskog jezera.

Ne postoji ograničenje nastupa zbog godina, a nije ni ograničen broj učesnika u grupi – svako može da nastupiti na festivalu „Kostoski“!

Pre zatvaranja festivala svaka grupa dobije poklon i diplomu o učestvovanju na ovom festivalu. Uz nastupe, učesnici festivala tokom svog slobodnog vremena imaju osiguran obilazak grada Ohrida i manastira Svetog Nauma sa turističkim vodičem.

Drevni grad Ohrid, smešten na obali istoimenog jezera, već dugi niz godina je s punim pravom centar i pravi biser turizma Severne Makedonije. Zbog velikog broja crkava, zovu ga i balkanskim ili evropskim Jerusalimom. Ohrid i Ohridsko jezero nalaze se na popisu UNESCO Svetske baštine kao spomenik kulture i prirode.

Ohridsko jezero je jedno od najlepših jezera na Balkanu. Ovo jezero jedno je od najdubljih i najstarijih evropskih stajaćih voda u ovom delu Europe. Najdublja tačka iznosi 286 metara i izmerena je između sela Peštani i Trpejca, otprilike 5 kilometara od obale jezera. Jezero se nalazi na 695 metara nadmorske visine, a maksimalna prozirnost vode je oko 22 metra.

Više informacija o festivalu, terminima festivalskih nastupa tokom narednih meseci, kao i o gradu Ohridu možete pronaći na web stranici http://kostoski.mk/festivals