STVARALAC NAJSITNIJIH DELA NA SVETU

Mikroskulptura „Tajna večera“ napravljena je u rupici igle za šivenje. Autor ovog remek-dela je Willard Wigan, čime je postao tvorac najmanjeg svetskog umetničkog dela u istoriji.

 

Willard Wigan (1957) je unikatni umetnik na svetu koji stvara u ekstremno malim prostorima, tačnije svoje skulpture pravi u, verovali ili ne, ušici igle! Takva je i mikroskulptura „Tajna večera“ između mnogih koje je dosad napravio.

mikroskulptura

Ovako je Wigan objasnio nastanak svoje umetnosti:

„Kao dečak, shvatio sam da i čitanje i pisanje nisu bili nesto lako za mene. U to vreme autizam i disleksija, i poteškoće sa učenjem zbog njih, praktično nisu bili prepoznati.

Školski učitelji su mi rekli da neću uraditi ništa i da ništa neću postići. Oni su me koristili kao primer kako bi izgledao neuspeh zbog nemogućnosti čitanja ili pisanja.

Tako sam od svoje 5. godine odlučio da pokažem svetu da ništa ne postoji i da ništa zapravo nije važno.

Odrastajući, majka mi je često govorila da što manje stvari pravim, moje ime će postati veće, isto tako bi mi govorila da moj rad nije dovoljno malecak i da bih trebao pokušati ponovo.

To me je inspirisalo da stvari pravim sve manje, sada mogu načiniti stvari sa lepim detaljima često manjim od tačke na kraju ove rečenice.

Godine 2007. dečak za koga je rečeno da će uraditi „ništa“, odnosno ja, odlikovan je od kraljice Elizabete II za umetničke zasluge. Zatim sam u 2018. godini dobio univerzitetski počasni doktorat na Univerzitetu Warwick kao priznanje za značajni doprinos koji sam dao umetnosti i skulpturi.

Kada radim moje minijature, ulazim u meditativno stanje u kojem je moj rad srca usporen, što mi je omogućilo da smanjim drhtanje ruku i vajam skulpturice između dva otkucaja pulsa.

Koristim sićušne alate koje sam izrađujem od materijala poput zlata, stakla i dijamanata. Stres zbog načina izrade mojih minijatura uzrokuje da se povučem u mir i samoću i da radim noću kad drugi spavaju.

Moj rad je opisan kao „osmo svetsko čudo“, stvaram najsitnija remek-dela na svetu.

Moj rad je odraz samog sebe, hteo sam pokazati svetu da male stvari imaju najveći uticaj. Takođe sam postigao dva Ginosova rekorda.

Nije loše za dečaka kome su rekli da neće postići ništa.

Nadam se da vam se sviđa moj svet „od ništa“, koji je za mene sve.“