I LEPA I PRAKTIČNA

Koncept kombinovanih prostora je postao veoma moderan poslednjih godina. On obezbeđuje veću prostornu interakciju sa prijateljima i porodicom, a izgleda i moderno i urbano.

 

Gledajući, na primer, neke od naših najpopularnijih serija u poslednjih nekoliko godina (Ubice mog oca, Tajkun, Državni službenik, Južni vetar), možemo videti koliko se pažnje poklanja enterijeru, širini (i luksuzu) unutrašnjosti kuća ili stanova. I možemo videti jako lepe moderne kuhinje.

moderne kuhinje

Ideje za moderne kuhinje i dnevne sobe

Postoje razne ideje za dizajn i kombinaciju kuhinja i dnevnih soba. Savremeni dizajneri preporučuju dekoraciju kuhinje i dnevne sobe u neutralnim paletama boja, koje, zajedno kombinovane daju sofisticiran utisak. S druge strane, sivo-bela kombinacija boja deluje elegantno i stilski dobro uklopljeno. Ubacivanje trpezarijskog stola između kuhinjskog prostora i dnevnog boravka suptilno će razdvojiti ova dva područja, ali ih i uokviriti u smislenu celinu. Ukoliko se pak odluči na potpuno odvajanje kuhinje i dnevne sobe, preporučuje se korišćenje različitih boja za ove dve prostorije, odnosno blokiranje vizuelnog spajanja različitim paletama boja. Minimalistička varijanta spojene kuhinje po meri i dnevne sobe, gde dominiraju svetli tonovi pruža utisak opuštenosti i uvek postojane klasike. 

U gore navedenim serijama, kao i u mnogim američke produkcije, postalo je već tradicionalno odvajanje kuhinje od dnevnog boravka lepim šankom. U slučaju da je kuhinja u sivoj ili nekoj drugoj tamnijoj varijanti, sofa ili kauč u dnevnoj sobi ostvariće najbolji utisak kontrasta u drečavoj, dominantnoj boji. Kuhinja postavljena uza zid, obojena u neobičnu boju, ispred koje je kompletiran dnevni boravak, takođe je jedna od ideja. Time se postiže kompromisni balans između dve prostorije u jednoj prostoriji. Na kraju, bela boja je univerzalna što se tiče zidova u kući ili stanu. Ona je harizmatična i sa njenim izborom prostor samo kuhinja i dnevna soba dobijaju na svežini, a i stiče se utisak da su i same prostorije veće.

Dobijanje dodatnog prostora u kuhinji

Veće ne mora da znači nužno i bolje, pogotovo kada se govori o kuhinji. Male kuhinje su obično učinkovitije za rad. Prostor i doba dizajn nisu rezervisani samo za velike kuhinje.

Dodavanjem daske za rezanje na otvor sudopere proširuje se radni prostor. Kuhinja može izgledati veća ukoliko se koristi ogledalo kao zidna obloga između ormarića. Metalik zidna obloga, kao jedan od novijih trendova u uređenju kuhinje, obnavlja kuhinju i takođe je čini većom. Skladište za posuđe na samom zidu, kao i dobro osvetljenje, vizuelno povećava veličinu kuhinje. Moderne keramičke kuhinjske radne ploče povećavaju radni prostor, takođe. Strateški postavljene police, dobro osvetljenje i keramička ploča za kuvanje svakoj kuhinji daju iluziju prostora, uz puno radnog prostora za kuvanje. Pretvaranje običnog ormarića u izvlačni ormarić, dodavanjem klizača ili točkića daje dodatni radni prostor. 

Zidne ploče, koje se mogu naći u radionicama, takođe mogu imati svoju primenu i u kuhinji. To može biti svestrano zidno mesto za odlaganje tiganja, pribora i ostalih kuhinjskih rekvizita. Nekako se kao logični nastavak ove „viseće“ priče nameće stalak za vešanje lonaca iznad ove zanimljive radne površine. Rasklopivi pult isto može da bude i radna površina i vizuelni užitak. Razne praktične šipke i police za ostavu mogu da se montiraju na slobodni kuhinjski zid, te da se tako celi zid pretvori u ostavu.

Ideje su razne, sve je do maštovitosti, i naravno, finansijskih mogućnosti.