NIKAD BLIŽA NAŠOJ PLANETI

Astronomi imaju novog kandidata za koga smatraju da je crna rupa koja je najbliža našoj planeti Zemlji.

 

Crna rupa najbliža Zemlji udaljena je oko hiljadu svetlosnih godina ili otprilike 9,5 hiljada miliona miliona kilometara, a nalazi se u sazvežđu Teleskopijum.

najbliža crna rupa

Možda to ne zvuči toliko blizu, ali na nivou univerzuma – to je komšiluk.

Naučnici su otrkili crnu rupu na osnovu toga kako ona deluje na dve zvezde – jedne koja orbitira oko nje, a druge oko tog unutrašnjeg para.

Obično se crne rupe otkrivaju po tome kako silovito deluju sa akrecionim diskom gasa i prašine. Dok drobe ovaj materijal, emituju se obilni rendgenski zraci.

To je visokoenergetski signal koji teleskopi otkrivaju, a ne sama crna rupa.

Dakle, ovo je neobičan slučaj, jer su pokreti zvezda, zajedno poznati kao HR 6819, otkrili ovu „igru“.

„Ovo je nešto što možete da nazovete tamna crna rupa – stvarno je toliko crna“, kaže Ditrih Bade, astronom u Evropskoj južnoj opservatoriji (EJO) u Nemačkoj.

„Mislimo da bi ovo mogao da bude prvi slučaj da je crna rupa otkrivena na ovaj način. I ne samo to – ona je najbliža od svih crnih rupa“, rekao je on.

Jedan od fascinantnih aspekata ove priče je da je moguće videti HR 6819 golim okom – pod pretpostavkom da pogled na južno nebo. Nije potreban teleskop ili dvogled, mada su uslovi trenutni, jer je sistem zvezda iza Sunca.

Naučnici su počeli istraživanje HR 6819 pre mnogo godina dok su tragali za onim što nazivaju Bi zvezda. Ovo je zvezda koja se rotira tako brzo da zamalo razdire sebe samu, a spoljni objekat u ovom uparivanju je dobar primer.

Ali zbog niza okolnosti istraživanje nikada nije dovedeno do kraja – sve do nedavno.

Studije pomoću teleskopa u opservatoriji La Sila u Čileu otkrivaju da unutrašnjost dve vidljive zvezde kruži oko 40 dana u orbiti.

Pretpostavlja se da je reč o crnoj rupi, a ovaj objekat ima verovatno masu najmanje četiri puta veću od Sunca.

Astronomi su do danas uočili samo nekoliko desetina crnih rupa u našoj galaksiji Mlečni put.

Ali statistika govori o tome da mora da ih je mnogo, mnogo više.

„Veruje se da u Mlečnom putu mora da ima oko 100 miliona crnih rupa. Tako da bi trebalo da postoji možda još nekoliko bližih“, kaže Marijana Hajda, postdokotrandkinja na EJO.

Izvor: BBC.com