DIRLJIVA PORUKA

Norveški ministar zdravlja Bent Goe održao je konferenciju u kojoj se pre svega obratio đacima, zahvalivši se mladima na njihovom trudu tokom epidemije.

 

Norveška je među prvim zemljama u Evropi koje su popustile mere uvedene kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. Emotivan govor koji je održao norveški ministar zdravlja Bent Goe izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama.

norveški ministar zdravlja

Svima nam je drago što se najmlađi vraćaju u školske klupe. Ali bih voleo da kažem koju reč o malo starijima. Onima koji i dalje sa uzdasima sede i čekaju.

Dragi tinejdžeri, nismo vas zaboravili! Nama je cilj da se vratite u školu pre leta. Zahvalili smo se ovde dosad mnogima na doprinosu i trudu tokom ove epidemije. I sada je krajnje vreme da se zahvalimo našoj omladini.

Oni su podneli zaista veliku žrtvu. Poslednjih nedelja su odrasli bili u neverici zbog zabrane odlaska u vikendice i frustrirani što moraju da rade od kuće. I ja saosećam s njima! Ali vikendice će nas sačekati kad sve ovo prođe. Na poslu će nam se isto sve vratiti u normalu. A kada ste mladi, ništa kasnije se ne može porediti sa ovim sada.

Prolećni dani kada imate 14 godina vas neće sačekati da se vratite. Leto sa 17 godina je samo jedno. Maturanti neće ponovo biti maturanti.

Mi odrasli možemo lako da razglabamo o sledećoj godini.

Sledeća godina je za matorce koji kupuju mleveno meso i toalet papir na akciji. Sledeće leto ne postoji kada je čovek mlad.

Mladi razmišljaju samo o tome šta će se desiti danas ili sutra. Mlad si kad maštaš o tome šta će biti ovog leta i ovog polugođa. Kad sanjaš da pobediš na turniru u fudbalu i osvojiš ligu s najboljim skorom ikada. Kad jedva dočekaš ekskurziju gde ćeš konačno prići svojoj simpatiji.

Kad planiraš haljinu za maturu – ubeđuješ se s roditeljima mesecima da ti kupe baš onu najlepšu – i sanjaš to veče gde ćeš plesati i provoditi se do kasno u noć.

Ali eto, dođe virus i razveje sve te snove. Nema više turnira u fudbalu i nema ekskurzije. Nema maturske večeri. A onda moraš da se skoncentrišeš na telečasove dok roditelji galame oko tebe na Skajp sastanku za posao. Nemoguće!

Voleo bih da mogu da vam kažem da će sve uskoro biti kao pre. Ali neće.

Ovo polugodište će biti drugačije. Ovo leto će biti drugačije. Cela ova godina će biti drugačija. Vi ste generacija koja će morati drugačije.

Vi ste stavili svoj život na čekanje da bi drugi svoj život sačuvali. Nadam se da ćete ipak plesati, iako maturske večeri neće biti. Nadam se da ćete ipak postići sjajne rezultate – iako neće biti u fudbalu.

Nadam se da ćete ipak flertovati sa simpatijama – iako neće biti ekskurzije. Nadam se da ćete lepo proslaviti svoju maturu – iako će biti drugačija od onog što ste navikli. Vaše godine su specijalne i neponovljive.

Nadam se da će vam biti lepe i u ovakvoj situaciji.

Omladino, najlepše vam hvala! I hvala maturantima generacije 2020, nećemo vam ovo zaboraviti!