E-BAJK

Popularnost električnih bicikala raste zbog rastuće urbanizacije i sve većih problema u saobraćaju, pa nam iz Japana stiže Poimo.

 

Poimo (POrtable and Inflatable MObility) se naduvava pomoću električne pumpe, a može da se spakuje u ranac.

poimo

Do sada su mnogi brendovi osmislili svoje modele električnih bicikala, a neke kompanije za iznajmljivanje počinju da koriste električne umesto običnih. Popularizacija sistema kompaktnih vozila za lični prevoz na trotoaru može dovesti do izvesne efikasnosti lične mobilnosti, ali i povećanih gužvi na trotoaru, povređenih biciklista i pešaka i upitnih poslovnih modela.

Postoje i druga manje opasna rešenja za ovaj problem. Najnovije je sklopivi električni bicikl koji razvijaju na Univerzitetu u Tokiju. Zove se Poimo (POrtable and Inflatable MObility), koji se pomoću električne pumpe može naduvati u komforan sistem mobilnosti i izduvati kada stignete na svoje odredište.

Staje u ranac

Zanimljivo je da je mali i kompaktan, pa se čak može spakovati u ranac. Poimo je napravljen od termoplastičnog poliuretanskog materijala (TPU) i može da se ograniči samo na upotrebu u vidu bicikla.

Kako piše IEEE Spectrum, potrebno je nešto više od jednog minuta da se Poimo naduva do optimalnog pritiska za rad – onog koji garantuje stabilno i udobno sedište – do 40 ili 50 kPa (6 ili 7 psi).

Već testiran

Nakon završetka, korisnik mora da instalira glavne komponente kao što su točkovi, bežični kontroler integrisan u upravljač, motori bez četkica, pa čak i baterije. Ukupna težina ovog Poimo-a je 5,5 kg. Naduvana struktura iznosi samo 2,3 kg i možda će u budućnosti biti lakši.

Poimo je već testiran u Japanu i dobio je pozitivne reakcije. Kada se ova faza prototipa završi, Poimo će biti jeftiniji, modularniji, lakši za nošenje i imati široku primenu. Potrebne su i dalje studije kako bi se utvrdila cena i upotreba u stvarnom svetu na ulicama.

Izvor: PCpress.rs