POJAČIVAČ IMUNITETA

Koji su najefektivniji pojačivači imuniteta. Kako da ojačate imunitet i zdravlje uz pomoć lekovitog bilja, hrane i suplemenata?

Pojačivači imuniteta

Konstantno smo izloženi organizmima koji se udišu, gutaju ili naseljavaju našu kožu i sluzokožu. Da li ovi organizmi dovode do bolesti ili ne odlučuju odbrambeni mehanizmi našeg tela poznatiji kao imuni sistem.

Kad naš imuni sistem ispravno funkcioniše, mi to ni ne primećujemo. Ali kada imamo premalo ili previše aktivan imuni sistem, izloženi smo većem riziku od razvoja infekcija i drugih zdravstvenih stanja.

Važno je da znate da se ojačavanje imunog sistema ne dešava preko noći. Promena životnog stila i upotreba antimikrobnih i antivirusnih biljaka poboljšaće brzinu odgovora vašeg imuniteta na virus. Utešno je to što je vaše telo stvoreno za borbu protiv mikroba i šteštnih materija.

Šta je imuni sistem?

Imuni sistem je interaktivna mreža organa, belih krvnih zrnaca i proteina koji štite telo od virusa i bakterija ili bilo kakvih toksičnih materija.

Imuni sistem deluje na neutralizaciju i uklanjanje patogena poput bakterija, virusa, parazita ili gljivica koji uđu u telo, prepoznaje i neutrališe štetne materije iz okruženja i bori se protiv sopstvenih ćelija koje se promene usled neke bolesti.

Imuni sistem nas štiti svakog dana, a mi to čak i ne primećujemo. Ali kada je rad našeg imunološkog sistema ugrožen, tada se suočavamo sa bolešću. Istraživanja pokazuju da neaktivnost imunološkog sistema može rezultirati ozbiljnim infekcijama i tumorima imunodeficijencije, dok preaktivnost dovodi do alergijskih i autoimunih bolesti.

Da bi prirodna odbrana našeg tela nesmetano funkcionisala, imunološki sistem mora da bude u stanju da razlikuje „sopstvene“ i „strane“ ćelije, organizme i supstance. Evo u čemu je razlika:

  • Strane supstance se nazivaju antigenima, koji uključuju proteine na površini bakterija, gljivica i virusa. Ćelije imunog sistema detektuju prisustvo antigena i rade na samoodbrani.
  • Sopstvene supstance su proteini na površini naših ćelija. Obično je imuni sistem već u ranijoj fazi naučio da identifikuje ove proteine kao „sopstvene“, ali kada identifikuje sopstveno telo kao „strano“ i krene da se bori protiv njega, to se naziva autoimuna reakcija.

Neverovatna stvar imunog sistema je ta da se on stalno prilagođava i uči kako bi telo moglo da se bori protiv bakterija ili virusa koji se vremenom menjaju. Postoje dva dela imunog sistema:

  • Naš imuni sistem deluje kao opšta odbrana od patogena.
  • Naš adaptivni imuni sistem cilja veoma specifične patogene s kojima je telo već imalo kontakt.

Ova dva imuno sistema nadopunjuju se u bilo kojoj reakciji na patogen ili štetnu supstancu.

Bolesti imunog sistema

Pre nego što naučite kako tačno da poboljšate svoj imuni sistem, prvo treba da znate da većina imunih poremećaja potiče ili od prekomernog imunološkog odgovora ili od autoimunog napada.

Poremećaji imunog sistema uključuju:

  • Alergije i astma: Alergije su imuno posredovani upalni odgovor na normalno bezopasne supstance iz okruženja poznate kao alergeni. Telo preterano reaguje na alergen, izazivajući imunološku reakciju i simptome alergije. Ovo može rezultirati jednom ili više alergijskih bolesti kao što su astma, alergijski rinitis, atopijski dermatitis i alergije na hranu.
  • Bolesti oštećenja imuniteta: Bolest imunog deficita je kada imunološkom sistemu nedostaje jedan ili više njegovih delova, a presporo reaguje na pretnju. Uslovi nedostatka imunosti, poput HIV / AIDS-a i imuno-deficita izazvanih lekovima, nastaju usled ozbiljnog slabljenja imunološkog sistema, što dovodi do infekcija koje su ponekad opasne po život.
  • Autoimune bolesti: Autoimune bolesti uzrokuju da vaš imuni sistem napadne ćelije i tkiva vašeg tela kao odgovor na nepoznati okidač. Primeri autoimunih bolesti uključuju reumatoidni artritis, lupus, upalnu bolest creva, multiplu sklerozu i dijabetes tipa 1

Pojačivači imuniteta

Kada tražite kako da pojačate svoj imuni sistem, pogledajte ove biljke, hranu, dodatke, esencijalna ulja i životne faktore.

  1. Ehinacea

Mnogi hemijski sastojci ehinacee su snažni stimulansi i pojačivači imuniteta koji mogu da pruže značajnu terapijsku vrednost. Istraživanja pokazuju da je jedna od najznačajnijih prednosti ehinacee njen efekat kada se koristi kod ponavljajućih infekcija.

Studija iz 2012. objavljena u “Dopunskoj i alternativnoj medicini zasnovanoj na dokazima”, otkrila je da ehinacea pokazuje maksimalne efekte na infekcijama koje se ponavljaju, a preventivni efekti su se povećali kada su učesnici koristili ehinaceu za sprečavanje prehlade.

Studija iz 2003. godine sprovedena na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Viskonsinu otkrila je da ehinacea pokazuje značajne imunomodulatorne aktivnosti. Nakon pregleda nekoliko desetina eksperimenata na ljudima, istraživači ukazuju da ehinacea ima nekoliko prednosti, uključujući imunostimulaciju, posebno u lečenju akutne gornje respiratorne infekcije.

  1. Borovnica

Bobice i cvetovi borovnice koriste se kao lek hiljadama godina. Čak je i Hipokrat, „otac medicine“, shvatio da je ova biljka ključna za jačanje imunološkog sistema. Koristio je borovnicu zbog širokog spektra zdravstvenih koristi, uključujući sposobnost borbe protiv prehlade, gripa, alergija i upala.

Nekoliko studija pokazuje da borovnica ima moć jačanja imunološkog sistema, posebno zato što dokazano pomaže u lečenju simptoma prehlade i gripa.

Studija objavljena u časopisu međunarodnog medicinskog istraživanja pokazuje da kada je borovnica korišćena u prvih 48 sati od pojave simptoma, ekstrakt smanjio trajanje gripa, a simptomi su se ublažavali u proseku četiri dana ranije. Pored toga, upotreba lekova za lečenje bila je znatno manja kod onih koji su primali ekstrakt borovnice u poređenju sa placebom.

  1. Koren Astragalus

Astragalus je biljka iz porodice boba i mahunarki koja ima veoma dugu istoriju kao sredstvo za poboljšanje imunog sistema i pri borbi protiv bolesti. Njegov koren se koristi kao adaptogen u tradicionalnoj kineskoj medicini već hiljadama godina

Iako je astragalus jedno od najmanje proučavanih biljaka za jačanje imuniteta, postoje neka pretklinička ispitivanja koja pokazuju intrigantnu imunološku aktivnost.

Nedavni pregled objavljen u američkom časopisu ”Kineska medicina” pokazao je da tretmani na bazi astragala pokazuju značajno smanjenje toksičnosti izazvane lekovima kao što su imunosupresivi i hemoterapeutici protiv raka. Istraživači su zaključili da ekstrakt astragala ima blagotvoran uticaj na imuni sistem, te da štiti organizam od gastrointestinalnih upala i karcinoma.

  1. Ženšen

Biljka ženšena može da vam pomogne da pojačate imuni sistem i borite se protiv infekcija. Koren, stabljika i lišće ženšena korišćeni su za održavanje imunološke homeostaze i povećanje otpornosti na bolesti ili infekcije.

Ženšen poboljšava rad vašeg imunološkog sistema regulisanjem svake imunološke ćelije, uključujući makrofage, prirodne ćelije ubice, dendritičke ćelije, T-ćelije i B-ćelije. Takođe je dokazano da poseduje antimikrobna jedinjenja koja deluju kao odbrambeni mehanizam protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

BioImunitet kapi za imunitet

Studija objavljena u Američkom časopisu “Kineska medicina” sugeriše da kada se uzima oralno ekstrakt ženšena uspešno podstiče stvaranje antitela za specifične antigene. Antitela se vezuju za antigene, kao što su toksini ili virusi, i sprečavaju ih da kontaktiraju i štete normalnim ćelijama u telu.

Zbog sposobnosti ženšena da igra ulogu u proizvodnji antitela on pomaže telu da se bori protiv invazivnih mikroorganizama ili patogenih antigena.

Pojačivači imuniteta u vidu HRANE

  1. Bujon

Bujon (koštana supa) podržava imunološku funkciju poboljšavajući zdravlje vaših creva i smanjujući upalu uzrokovanu sindromom propustljivih creva.

Kolagen i aminokiseline (prolin, glutamin i arginin) koji se nalaze u koštanom bujonu pomažu u zatvaranju otvora u crevima i podržavaju njegovu celost. Znamo da zdravlje creva igra veliku ulogu u imunološkoj funkciji, tako da konzumiranje koštanog bujona deluje kao odlična hrana za pojačavanje imunološkog sistema.

  1. Đumbir

Ajurvedska medicina se oslanjala na sposobnost đumbira da pojača vaš imuni sistem pre zapisane istorije. Veruje se da đumbir pomaže u razbijanju nagomilanih toksina u našim organima zbog svog zagrevanja. Takođe je poznato da čisti limfni sistem, našu mrežu tkiva i organa koji pomažu da se telo očisti od toksina, otpadaka i drugih neželjenih materijala.

Esencijalno ulje korena đumbira i đumbira mogu da leče širok spektar bolesti svojim imunohranjivim i protivupalnim reakcijama. Istraživanja pokazuju da đumbir ima antimikrobni potencijal, što pomaže u lečenju zaraznih bolesti.

Takođe je poznat po svojoj sposobnosti da leči upalne poremećaje koje izazivaju infektivni uzročnici kao što su virusi, bakterije i paraziti, kao i fizička i hemijska sredstva poput toplote, kiseline i dima od cigarete.

  1. Zeleni čaj

Studije kojima se procenjuje efikasnost zelenog čaja pokazuju da sadrži antioksidativna i imunomodulatorna svojstva. Deluje kao antigljivično i antivirusno sredstvo, a može biti od pomoći pacijentima sa oslabljenim imunim sistemom.

Osnažite svoj imuni sistem pijući svakodnevno kvalitetan zeleni čaj. Antioksidanti i aminokiseline prisutni u ovom čaju pomoći će vašem telu da se izbori sa mikrobima i oporavi se.

  1. Hrana sa vitaminom C

Hrana sa vitaminom C, poput citrusa i crvenih paprika, poboljšava zdravlje vašeg imunološkog sistema pružajući anti-upalna i antioksidativna svojstva. Studije pokazuju da unos dovoljne količine vitamina C (zajedno sa cinkom) u vašu ishranu može pomoći da se smanje simptomi respiratornih infekcija i skrati trajanje bolesti kao što su obična prehlada i bronhitis.

Najbolje namirnice koje sadrže vitamin C za jak imuni sistem uključuju:

Agrume (narandža, limun i grejpfrut)

Crnu ribizlu

Guavu

Zelenu i crvenu papriku

Ananas

Mango

Medenu dinju

Peršun

  1. Beta- karoten hrana

Beta-karoten ima snažno antioksidativno delovanje, što mu omogućava da pomogne smanjenju upale i u borbi protiv oksidativnog stresa. Umesto uzimanja dodataka beta karotena, istraživači predlažu da beta karoten može unaprediti zdravlje ako se uzima u ishrani, konzumiranjem hrane bogate karotenoidom.

Najbogatiji izvori beta-karotena su žuto, narandžasto i crveno voće i povrće, i lisnato zelenilo. Dodavanje sledećih namirnica u vašu ishranu može pomoći promovisanju snažnog imunološkog sistema:

Sok od šargarepe

Bundeva

Slatki krompir

Crvene paprike

Kajsije

Kelj

Spanać

Lisnati kelj

Pojačivači imuniteta u vidu SUPLEMENATA

  1. Probiotici

Budući da su propustljiva creva glavni uzrok osjetljivosti na hranu, autoimunih bolesti i neravnoteženog ili oslabljenog imuniteta, važno je konzumirati probiotičku hranu i suplemente.

Probiotici osim što su pojačivači imuniteta su dobre bakterije koje vam pomažu u varenju hranljivih sastojaka koji pojačavaju detoksikaciju vašeg debelog creva i podržavaju vaš imuni sistem. Istraživanje objavljeno u časopisu “Kritički komentari” u oblasti prehrambene nauke i ishrane ukazuje da probiotski organizmi mogu izazvati različite reakcije na citokine.

Suplementacija probiotika u dojenačkoj dobi mogla bi pomoći u sprečavanju imuno-posredovanih bolesti u detinjstvu poboljšavajući imunološki sistem sluznice creva i povećavajući broj ćelija imunoglobulina i ćelija koje stvaraju citokine u crevima.

  1. Vitamin D

Vitamin D može da modulira urođene i adaptivne imune reakcije, a deficit vitamina D povezan je sa povećanim autoimunitetom kao i povećanom podložnošću infekciji.

Istraživanja pokazuju da vitamin D deluje na održavanje i podstiče zaštitni imunitet. Bilo je višestrukih studija preseka koji povezuju niži nivo vitamina D sa povećanom infekcijom.

Jedno istraživanje sprovedeno u Opštoj bolnici u Masačusetsu obuhvatalo je 19.000 učesnika i pokazalo je da ljudi sa nižim nivoom vitamina D češće prijavljuju nedavnu infekciju gornjih disajnih puteva od onih sa dovoljnim nivoom, čak i nakon prilagođavanja varijablama kao što su sezona, starost, pol, telesna masa i rasa. Ponekad se treba koncentrisati na nutritivnu deficijenciju kako bi poboljšali svoj imuni sistem.

  1. Cink

Cink suplementi se često koriste kao lek bez recepta za borbu protiv prehlade i drugih bolesti.

Cink može pomoći u smanjenju simptoma povezanih sa prehladom i skratiti njeno trajanje. Istraživanje koje procenjuje efikasnost cinka pokazuje da on može ometati molekularni proces koji izaziva nakupljanje bakterija u nosnim prolazima.

Esencijalna ulja

  1. Mirta

Mirta je smola ili supstanca slična soku, koja je jedno od najčešće korišćenih esencijalnih ulja na svetu. Istorijski se mirta koristila za lečenje atopijske kijavice, čišćenje i zarastanje rana i zaustavljanje krvarenja. Studije zaključuju da mirta jača imunološki sistem svojim antiseptičkim, antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima.

Studija iz 2012. potvrdila je povećanu antimikrobnu efikasnost mirte kada se koristi u kombinaciji sa uljem tamjana protiv određenih patogena. Istraživači su naznačili da ulje mirte ima antiinfektivna svojstva i može vam pomoći da ojačate imuni sistem.

  1. Origano

Esencijalno ulje origana poznato je po svojstvima za lečenje i jačanje imuniteta. Bori se protiv infekcija zahvaljujući antigljivičnim, antibakterijskim, antivirusnim i anti-parazitskim jedinjenjima.

Studija iz 2016. objavljena u časopisu “Kritički komentari” iz oblasti nauke o hrani i ishrani utvrdila je da glavna jedinjenja origana koja su odgovorna za njegovo antimikrobno delovanje uključuju karvakrol i timol. Nekoliko naučnih studija pokazuje da je origanovo ulje pokazalo antibakterijsko delovanje protiv niza bakterijskih izolata i vrsta, uključujući B. laterosporus and S. saprophyticus.

Stil života

  1. Vežbanje

Uključivanje fizičke aktivnosti u dnevni i nedeljni režim izuzetno je važno za jačanje imunološkog sistema.

Studija iz 2018. godine otkrila je da visoki nivoi fizičke aktivnosti i vežbanja poboljšavaju imunosenescenciju (postepeno pogoršanje imunološkog sistema) kod starijih osoba, dobi od 55 do 79 godina u poređenju s onima u istoj starosnoj grupi koji su bili fizički neaktivni.

Studija takođe naglašava da fizička aktivnost ne štiti od svih imunosenescencija koje se javljaju. Međutim, pored starosti, na smanjenje funkcije i aktivnosti imunološkog sistema čoveka može da utiče i smanjena fizička aktivnost.

  1. Smanjite stres

Studije dokazuju da hronični stres može da suzbije zaštitne imune reakcije i pogorša patološke imune odgovore.

Da biste promovisali zdravlje i izlečenje, morate da smanjite nivo stresa na minimum. To danas može biti teško, posebno kada ljudi brinu o mnogim bolestima, ali svakako je veoma važan faktor.

  1. Poboljšajte san

Kada ne spavate dovoljno, vaš imuni sistem neće moći pravilno da funkcioniše. U stvari, istraživanje koje je analiziralo ranjivost odraslih sa problemima sa spavanjem otkrilo je da su oni koji spavaju manje od šest sati imali četiri puta veću verovatnoću da se prehlade u odnosu na one koji su spavali više od sedam sati.

Da biste umanjili šanse za prehladu i grip, osigurajte najmanje sedam sati sna svake noći.

  1. Ograničite konzumaciju alkohola

Konzumiranje previše alkohola sigurno može uticati na imunološke funkcije, zbog čega trebate da smanjite alkohol da biste se borili protiv infekcija i poboljšali imunološki sistem.

Alkohol negativno utiče na zdravlje creva, smanjuje imunološku funkciju i čini vas podložnijim štetnim patogenima. Pridržavajte se jednog ili dva alkoholna pića nedeljno ili manje, kako biste ojačali svoj imuni sistem.

  1. Preduzmite zaštitne mere

Kada ste okruženi bakterijama, važno je zaštititi sebe i one oko sebe.

Ovo znači:

često pranje ruku, u trajanju od najmanje 20 sekundi

svesti dodirivanje lica na minimum

ostati kod kuće kad ste bolesni

kašljanje ili kijanje u lakat

potražiti lekarsku pomoć i lečenje po potrebi

Pojačivači imuniteta imaju i svoje rizike i neželjena dejstva

U potrazi za jačanjem imunološkog sistema morate biti pažljivi. Ako koristite biljke, suplemente i esencijalna ulja za jačanje imuniteta, imajte na umu da su proizvodi izuzetno jaki i da ih ne treba uzimati duže od dve nedelje. Važno je da napravite pauzu između doza.

Takođe, ako ste trudni, budite oprezni kada koristite esencijalna ulja i obratite se svom lekaru pre nego što to učinite.

Svaki put kada koristite prirodne lekove poput biljnih dodataka, dobra je ideja to učiniti pod nadzorom lekara ili nutricioniste.

Zaključak – pojačivači imuniteta

Imuni sistem je interaktivna mreža organa, ćelija i proteina koji štite telo od virusa i bakterija ili bilo kojih stranih supstanci.

Kad imuni sistem pravilno funkcioniše, vi to ni ne primećujete. Kada oslabi rad imunog sistema, tada se suočavate sa bolešću.

Biljke, bilje, minerali, hrana i promena životnog stila mogu koristiti u sprečavanju i borbi protiv infekcija zbog njihovih antimikrobnih i imuno-podsticajnih svojstava.

Izvor: Prirodanadar.rs