ČIPOVANJE KAO KRAJNJI CILJ

Vlasnik Tesle Ilon Mask kaže da će kompjuterski senzori u ljudskom mozgu biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije.

 

Ilon Mask je ponovo progovorio o budućnosti veštačke inteligencije i ulozi koju njegova kompanija ima u stvaranju uslova za simbiozu između ljudi i mašina, odnosno kako će u naredno vreme biti projektno implementirani senzori u mozgu čoveka.

senzori u mozgu

Između ostalog je otkrio i da je startap Neuralink, u čijem je osnivanju učestvovao, blizu da započne testiranja na ljudskim subjektima.

Neuralink je još u julu 2019. potvrdio da je kreiran robot koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje još uvek ne može sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu.

Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mestu, tvrde eksperti, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili.

Mask, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek mogla da posluži kao nešto daleko moćnije.

U tom kontekstu je najavljeno da se testiranje na ljudima očekuje “za manje od godinu dana”, a implanti koji se ugrađuju mere četvrtinu obima ljudske vlasi, te će se u moždano tkivo integrisati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbegne oštećenje krvnih sudova na površini mozga.

Tako ugrađeni senzori bi trebalo da hvataju signale iz mozga, te ih šalju do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lobanje, a odatle se informacije prenose bežično do namenjenog uređaja.

Izvor: PCpress.rs