PARAZITSKA GLJIVICA

Prvo živo biće nazvano je po Tviteru. To je parazit Troglomyces twitteri koji živi na genitalijama jedne vrste stonoga.

 

Naučnici su otkrili parazitsku gljivicu Troglomyces twitteri koja iz reproduktivnih organa severnoameričke stonoge izvlači hranljive materije, objavio je „Lajv sajens“.

troglomyces twitteri

Parazit koji je dobio ime Troglomyces twitteri liči na larvu i dug je oko 100 mikrometara, otprilike kao dlaka ljudske kose.

Ova gljivica ceo svoj životni ciklus provodi na genitalijama muške ili ženske stonoge, gde se hrani i razmnožava.

Istraživači koji su je otkrili kažu da nisu želeli da pokažu negativnu konotaciju prema popularnoj društvenoj mreži, naprotiv, hteli su da, imenujući parazita po njoj, odaju priznanje Tviteru i načinu na koji je gljivica otkrivena.

​Ana Sofija Reboleira iz Prirodnjačko-istorijskog muzeja Danske, jedan od autora naučne studije kojom je otkriven ovaj parazit, kaže da se prvi put zainteresovala za ovu gljivicu kada je videla sliku severnoameričke stonoge koju je njen kolega podelio na Tviteru.

Kaže da je primetila dve neobične bele tačkice na egzoskeletu stonoge i odmah pretpostavila da se radi o parazitu.

Pošto je ispitala nekoliko primeraka stonoge iz kolekcije muzeja, Reboleira i njene kolege našle su još ovih parazita, koje niko do sada nije primetio i opisao.

„Koliko znamo, ovo je prvi put da je neka nova vrsta otkrivena na Tviteru“, rekla je Reboleira.

Troglomyces twitteri pripada redu u kom je 30 vrsta koje napadaju isključivo stonoge. „Glavu“ zabadaju kroz egzoskelet stonoge i izvlače hranljive materije, dok im suprotan kraj ostaje van životinje i širi spore kojim se razmnožava.

Na reproduktivne organe se „kači“ jer tako dobija idealnu šansu za širenje svojih spora na druge stonoge tokom njihovog parenja.

Izvor: Sputnjik