POSLEDICA PANDEMIJE

Skoro milijarda litara vina mogla bi da ode u nepovrat zbog ogromnog šoka za vinsko tržište koje trpi zbog svetske pandemije koronavirusa.

 

Vinari širom kontinenta upali su u ogromne probleme usled nedostatka radne snage i nemogućnosti da plasiraju vino koje im sada zauzima dragocen prostor u podrumima i zbog čega može da propadne čak milijarda litara vina.

milijarda litara vina

Poslanik u Evropskom parlamentu Erik Andro upozorio je da bi širom Evrope mogla propasti čak milijarda litara vina. Andro je pozvao Evropsku komisiju da interveniše kako bi se izbegle posledice velikog šoka za vinsko tržište nastalog usled pandemije virusa korona. On je upozorio da bi trenutna situacija mogla imati, kako je rekao, veoma ozbiljne posledice na zapolenost u ovom sektoru, a naročito u manjim vinskim kućama, restoranima i drugim učesnicima u lancu prodaje vina.

Najveće predstavničko telo evropskih vinara i trgovaca vinom, CEEV (Comité Européen des Entreprises), izdalo je saopštenje u kome se navodi da vinari u mnogim zemljama Evrope imaju logističke teškoće u plasmanu vina i veliki pad prodaje. Kako se navodi u saopštenju, vinarije rade sporije nego što bi trebalo, usled mera epidemiološke zaštite, a neke su u potpunosti prestale sa radom.

Žan-Mari Barijer, predsednik CEEV, rekao je:

– Horeka kanali su zatvoreni gotovo svuda, i u ovom trenutku je blokirano 30% ukupne proizvodnje i 50% vrednosti vina u Evropi. Krajem prošlog meseca došlo je i do pada prodaje u supermarketima, što je ojačalo negativan trend na tržištu vina. Svi bi trebalo da shvatimo da se suočavamo sa dugoročnom krizom i da će obnova tržišta zahtevati vreme i ozbiljne investicije – rekao je Barijer.

Kako bi se sprečile najgore posledice trenutnih trendova, ovo telo napravilo je krizni plan po imenu Covid-19 Wine Package, sa ciljem da se vinarije finansijski osnaže i da se „restartuje“ umrtvljeno tržište. Najvažnija mera koja se predlaže evropskim i nacionalnim telima su zamrzavanje trenutno nepotrebnih subvencija uz mogućnost da se one automatski isplate u narednim godinama – vinarija koja, na primer, sada ne radi usled nedostatka radne snage mogla bi da računa na te subvencije tokom sledeće sezone . Predlažu se i bolji propisi koji se tiču onlajn prodaje, kao i privremeno smanjenje poreza na dodatu vrednost za proizvode na bazi vina, i razne druge mere koje bi pomogle vinarima da se brže izbore sa krizom.

Jedan od velikih problema je i činjenica da je mnogo rinfuznog vina zaostalo u podrumima vinarija, pošto ga restorani nikada nisu preuzeli. Jedna od ideja je i ona za koju se zalažu francuski predstavnici vinske industrije, da se vino destiluje u alkohol i da država i Evropska komisija plate 80 centi za litar alkohola, sada veoma deficitarnog. Tako bi se oslobodili kapaciteti za vino iz ovogodišnje berbe, a ojačalo bi se tržište higijenskih proizvoda na bazi alkohola, kao što su dezinfekcioni gelovi za ruke koji su postali skupa i retka roba.

Izvor: Vinoifino.rs