AROMA PIVA

U vinariji Renegade Urban Winery u Londonu, vinar Vorvik Smit ovih dana finalizira pripreme da se lansira novo vino sa dodatkom i ukusom hmelja.

 

Inovativni vinari pronašli su način da biljku snažnog mirisa i ukusa, koja ima ogroman značaj u proizvodnji piva, integrišu u aromatična bela vina, pa su došli na ideju da naprave vino sa aromom hmelja.

vino hmelja

Piva koja podsećaju na vina već dugo su sa nama – evolucija kraft piva dovela je do velike složenosti aromatskih izraza ovog nekada vrlo prostog pića – ali vina koja imaju karakteristike piva? Magazin VinePair navodi da pojedini inovativni vinari dodaju hmelj u vino, stvarajući veoma zanimljive i hrabre arome.

– Vidim to kao dodatak osnovnoj aromatici – govori Džo Krakijev, vlasnik vinarije Michigan Wine Company koja je nedavno lansirala belo vino sa dodatkom hmelja.

– Hmelj pojačava utisak o vinu. On govori: „Hej, ovo što piješ je vrlo zanimljivo“ – govori Krakijev.

Vino o kome Krakijev govori napravljeno je od savremene francuske sorte sejval blan. Na kraju fermentacije, u vino je dodat hmelj sorte „citra“, koji je nakon dve nedelje podario vinu aromu koja se, kaže vlasnik vinarije, jako dobro slaže sa ovom sortom.

– Sejval blan ima dosta začina u sebi. Nije neutralna sorta i ima jako jedinstvene karakteristike – govori vinar i objašnjava da cilj ove intervencije nije menjanje ukusa vina – to bi se postiglo dodavanjem hmelja na višoj temperaturi vina – već dodavanje arome.

U vinariji Renegade Urban Winery u Londonu, vinar Vorvik Smit ovih dana finalizira pripreme na lansiranju novog vina sa dodatkom hmelja, nakon uspeha penušavca Bethnal Bubbles lansiranog 2017. godine. To vino pravljeno je, takođe, od sejval blana, a sada je na redu autohtona britanska sorta.

– Ponovo smo uspeli, ali ovoga puta koristeći sortu solaris, koja ima znatno više arome od sejval blana – govori Smit, koji navodi da je inspiraciju dobio tokom posete vinariji The Infinite Monkey Theorem u Koloradu.

– Oni imaju sovinjon blan od grožđa iz Kalifornije kome je dodat hmelj. To je bio moj prvi susret sa ovim vinom . kaže Smit, koji kod svojih vina ne štedi hmelj. Aromatična biljka odležava u vinu deset dana, i to u razmeri od osam grama na litar vina, što je otprilike ista količina koja se koristi za vrlo hmeljnja IPA piva.

– Radili smo sve razmere dok nismo otkrili ovu. I to se dogodilo pre nego što sam otkrio koliko je skupo to što radimo – kaže Smit, aludirajući na činjenicu da prestižne sorte hmelja imaju dosta visoku cenu.

Smit kaže da je cilj ovih eksperimenata uvođenje dodatne živosti u svet vina.

– Kada pogledate svet kraft piva i nivo eksperimentalnog duha koji u njemu vlada, poželite da imate malo toga i u vinskom svetu. Vino je jako dugo sa nama i potrebno mu je da malo živne – govori vinar.

Potvrda teze o „nestašnosti“ proizvođača piva koji se ne libe da prave vrlo hrabre eksperimente jeste i potez čuvene nomadske pivare Mikkeller (nemaju stalno sedište već prave piva u saradnji sa drugim odabranim kućama, među kojima je i naš Kabinet). Ova kuća je, zajedno sa mozelskom vinarijom Weingut Meierer lansirala Wine Geek Riesling 2017, opisan kao „izvanredan, sofisticiran i jako aromatičan“. Tajna rizlinga – odležavanje na hmelju sorte „eukanot“.

Hmelj, biljka velike aromatske moći ali veoma opasna po ukus ako se sa njom pretera, našla je svoj put do sveta vina. Videćemo da li će se zadržati u njemu.

Izvor: Vinoifino.rs