SVEDOČANSTVO ZLOČINA

Pre 21 godinu uži centar Niša, nedaleko od Tvrđave, zasut je bombama, a u napadu je poginulo 16 Nišlija, među kojima i trudnica. Na taj događaj podseća kratki igrani film „Zvuk ’99“.

 

Mlađe Nišlije napravile su pre nekoliko godina film „Zvuk ’99“ koji govori kako je taj dan izgledao iz dečjeg ugla.

zvuk 99

Sedmog maja 1999. godine, oko 11:20, Šumatovačka ulica, Autobuska stanica i Tvrđavska pijaca zasute su kasetnim bombama NATO pakta, stradali su civili, a povređeno je još 18 ljudi.

Braća Darko i Marko Radojević svedočili su bombardovanju, pa su njih dvojica sa Udruženjem mladih umetnika Niša „Mladunis“ pre 8 godina snimili film „Zvuk ’99“.

– Prikazali smo baš lokacije gde su onog 7. maja ležali mrtvi. Naš dokumentarac skreće pažnju na to koliko su kasetne bombe zle, ubijaju i kad ne naprave nikakvu štetu okolini. Na prosto pitanje: „Zašto?“ još nema odgovora. Osim snimkom, poruku šaljemo i pesmom Riblje čorbe „Decu ti neću oprostiti“ – pričao je ranije Darko.

Marko i Darko sa ovim filmom učestvovali su na Evropskom festivalu mladih umetnika Evrope u Pirgosu u Grčkoj. U kategoriji najstarijih stvaralaca osvojili su 1. mesto.

Rasute iz dva kontejnera, 7. maja 1999. godine bombe su padale i u krugu niškog Kliničkog centra i kod parkinga „Niš-ekspresa“, a samo 5 dana kasnije bombardovano je i naselje Duvanište.

Pogledajte ovaj kratki dokumentarac o istinskom zločinu nad nedužnim civilima.

Izvor: Južne vesti