INFO IZ PRVE RUKE

Aplikacija koja služi za praćenje zaraženih koronom postala je pravi hit, pa je samo u jednom danu svučena čak 6.5 miliona puta!

 

Nemačka aplikacija za pametne telefone koja služi za praćenje zaraženih koronavirusom skinuta je 6.5 miliona puta u prva 24 sata otkad je u opticaju, rekao je izvršni direktor softverske kompanije SAP.

praćenje zaraženih

Kristijan Klajn rekao je da snažna javna recepcija svedoči o dobroj saradnji timova iz SAP-a i Dojče telekoma koji su pripremili aplikaciju koja upozorava na koronavirus u samo šest sedmica.

„To je veliki uspeh, aplikacija se skida, lagana je za korišćenje i pomaže društvu“, Klajn je rekao novinarima na video brifingu.

Nemačka se pridružuje zemljama poput Italije, Poljske i Latvije u predstavljanju aplikacija koje se koriste Bluetooth tehnologijom kako bi merile kontakte među ljudima i upozoravale da li je neko od njih posle bio pozitivan na testu za covid-19.

Iako tehnologija još nije testirana, vlade su požurile da krene njena upotreba s obzirom na to da nema lijeka za covid-19, pokušavajući barem postići nešto poput digitalnog „imuniteta krda“ protiv bolesti koja nalikuje na grip.

Međutim, potreban je veliki interes kako bi se povećali izgledi da obe osobe u rizičnoj situaciji, koje provedu 15 minuta udaljene 2 metra jedna od druge, koriste aplikaciju. Kad je testirana, aplikacija je uspešno zabeležila 80 odsto takvih susreta.

Većina aplikacija na snazi u Evropi temelji se na tehnologiji Apple i Alphabeta od Googlea koji sigurno skuplja kontakte na uređaj i šifrira podatke za razmenu putem Bluetootha.

Čini se da je aplikacija kojoj je u fokusu privatnost osvojila javno poverenje u Nemačkoj, zemlji od 84 miliona stanovnika.

Francusku aplikaciju, koja čuva podatke centralno i koju ne podupire Apple, aktiviralo je samo 2 odsto populacije.

Izvor: Hina