PRIRODNI SOK ČETINARA

Borova smola je supstanca koja može biti u tečnom ili čvrstom stanju, a ima mnoge prednosti i može se koristiti u različite svrhe koje je teško i pretpostaviti.

 

Borova smola je lepljiva supstanca koju luči stablo ovog četinara. Konzistencija ove tečnosti je slična medu ili sirupu.

borova smola

Borovi ispuštaju svoj sok kada su „povređeni“, na primer kada se odvoje njegove grane ili kada insekti ili neke druge životinje stvore otvore u kori ovog drveta. Borova smola se stvrdne i stvara zaštitni sloj preko povrede kako bi je zapečatila i pomogla njenom izlečenju.

Kada je to potrebno čoveku, ova visoko svestrana prirodna supstanca može biti od velike koristi. Ovde možete da naučite kako vam borova smola može pomoći da se snađete u nekim situacijama.

Jednom kada se borova smola izloži vazduhu ona počinje da se stvrdnjava i kristalizuje, sve dok na kraju ne formira tamnu loptu boje ćilibara.

Sjajna stvar je što ta smola uvek može da omekša i vrati se u svoj prvobitni oblik putem zagrevanja. To znači da ne treba povrediti borovo drvo da biste sakupili ovaj sok, osim onda kada je to neophodno. Ako budete imali sreće, jednostavno možete pronaći neku očvrsnutu smolu na kori drveta i pomoću noža je skinuti, a onda je pomoću toplote otopiti i učiniti tečnom i viskoznom.

Kako se sve može koristiti smola od bora?

  • Za prvu pomoć

Ako je ova smola ono što bor koristi za zaptivanje svojih „rana“ i sprečavanje infekcija, ko onda kaže da je ne možete koristiti za sanaciju vlastitih povreda? Ova tečnost ne poseduje samo antibakterijska, antiseptična, adstrigentna i protivupalna svojstva, već je i dovoljno lepljiva da pomogne usporiti ili čak zaustaviti protok krvi.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Pre nanošenja smole na ranu, obavezno prethodno temeljno očistite mesto povrede. Borova smola je takođe i jestiva, ali je nemojte jesti direktno sa drveta. Uvek je skuvajte prethodno kako biste uklonili bakterije i nečistoće, a učinili je viskoznom i lakom za gutanje. Nekada se bor često koristio kao prirodni lek za lečenje čireva, prekomernog kašlja i problema sa disanjem. Ako patite od grlobolje ili prehlade, onda možete da žvaćete tvrdu borovu smolu kako biste ublažili tegobe.

  • Za paljenje vatre

Borova smola je lako zapaljiva supstanca, što znači da može poslužiti kao sredstvo za brzo pripaljivanje plamena. Jednostavno sipajte ovu smolu i kresnite šibicu. Takođe možete koristiti mali komad smole kao sredstvo za rasplamsavanje vatre. Ako treba da napravite improvizovanu baklju, omotajte vrh štapa krpom i prekrijte ga borovom smolom.

  • Za reparaciju predmeta

S obzirom na to da je borova smola toliko lepljiva, ona je u osnovi prirodna zamena za lepak. Možete da je koristite da zakrpite šatore ili cerade, popravite neku vrstu odeće i druge predmete. Umesto da sa sobom nosite lepak, možete da u kesici nosite očvršćene kristale borove smole. Kad god vam trebaju neke hitne popravke, jednostavno izvadite nekoliko kristala iz kesice i uz pomoć toplote oni postaju pogodni za oblikovanje i lepljenje predmeta.

  • Za zaštitu stvari od oštećenja vodom

Borova smola se može koristiti za izradu predmeta otpornih na vodu, poput neke vrste odeće i ruksaka. Voda od kiše neće ulaziti u cipele i čizme ukoliko njihove đonove zapečatite borovom smolom.