BRETANJSKI LONAC

Bretanjski lonac, kao što mu samo ime kaže, potiče iz Bretanje, francuske pokrajine koja se nalazi na severozapadu države i u prevodu znači „mala Britanija“. Jak britanski uticaj oseća se i u ovom jelu, koje ima veoma malo mesa, a mnogo povrća.

bretanjski lonac

Sastojci:

200 grama mešanog mlevenog mesa
3 kriške hleba
200 grama karfiola
2 jaja
200 grama oljuštenog krompira
1 kašika putera
1 glavica crvenog luka
200 grama šargarepe
peršun
1 glavica crnog luka
1 kašika mešavine začina
1 kašika brašna
100 grama graška
1 kašika maslinovog ulja
muskatni oraščić
1 kocka za supu
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavicu crvenog luka isečemo na rezance. Krompire isečemo na kocke. Karfiol razlistamo na cvetove. Šargarepe isečemo na deblju kosu parčad. Glavicu crnog luka i peršun sitno isečemo.

U manju šerpu, na šporetu, stavimo jednu kašiku putera da se rastopi. Hleb iskidamo na parčad, stavimo u sud, prelijemo vodom i promešamo. Omekšalom hlebu istisnemo višak vode stavimo u sud i prelijemo rastopljenim puterom. Dodamo polovinu isečenog peršuna, mleveno meso, sitno isečen crni luk, mešavinu začina, brašno, jedno jaje, posolimo, pobiberimo i rukom umesimo sastojke.

U šerpu, na šporetu, sa zagrejanim maslinovim uljem dodamo malo suncokretovog ulja i stavimo isečen crveni luk da se prži. Kada luk omekša u šerpu dodamo isečene šargarepe i krompire. Dodamo kocku za supu, grašak, mešavinu začina, posolimo, pobiberimo, dodamo preostali isečen peršun, dodamo malo rendanog muskatnog oraščića, sipamo 1 litar vode, promešamo dodamo cvetove karfiola, poklopimo šerpu i ostavimo sadržinu da se kuva 15 minuta. Nauljenim rukama od smese sa mlevenim mesom formiramo ćufte. Posle 15 minuta u šerpu dodamo ćufte i kuvamo još 10 minuta.

Bretanjski lonac je spreman za posluženje, a on se servira topao u dublju činiju kao za čorbu.

Prijatno!