VINARIJA SKAJVOKER

Slavni režiser Džordž Lukas je već decenijama na čelu kalifornijske vinarije Skywalker, koja proizvodi vrhunska vina od pino noara i šardonea u veoma izazovnom teroaru.

 

U Kaliforniji već decenijama radi vinarija čije je ime posvećeno jednom od najpoznatijih likova u istoriji naučne fantastike – Luku Skajvokeru! Osnivač i vlasnik vinarije Skywalker Vineyards je lično Džordž Lukas, autor originalne trilogije Ratova zvezda i veliki ljubitelj vina.

džordž lukas

Vinarija u vlasništvu slavnog režisera nije nikakav marketinški trik stvoren radi dodatne popularizacije filmskog brenda: posredi je ozbiljna kalifornijska vinarija koja je smeštena na izazovnom teroaru okruga Vest Marin, sa čestim promenama temperature, nezgodnim terenom i britkim, hladnim vetrom koji dolazi sa okeana, i ui kojoj se prave vrlo uzbudljiva vina. Osnova portfolija kuće su tri vina sa oznakom Skywalker: prvo je pino noar odležavao u francuskom hrastu, i za koji u ovoj kući kažu da je proizvod izuzetno preciznog procesa vinifikacije, sa odvojenim procesima za grožđe koje dolazi od različitih klonova pino noara, a drugo je luksuzni šardone sa čokota vrlo niskog prinosa. Tu je i roze napravljen od pino noara.

Džordž Lukas, koji je odrastao u Modestu u Kaliforniji, tokom detinjstva i mladosti bio je snažno izložen uticaju kalifornijske zajednice vinara, a u periodu profesionalne zrelosti odlučio je, pod uticajem slavnog kolege Frensisa Forda Kopole, režisera i jednog od najuspešnijih kalifornijskih vinara, da se oproba i u vinarstvu. Rezultat ovog pregnuća je vinarija koja se danas prostire na jedanaest hektara, i u kojoj Lukas ponosno učestvuje u pravljenju vrhunskih vina sa vrlo jakim pečatom zahtevnog teroara.

Za proces stvaranja vina odgovoran je Skod Mekleod, koji je već dvadeset godina duša vinarije Skywalker. Kako kažu u vinariji, nepredvidljivo vreme i kratka sezona vinare ponekad dovode do ludila, a Skot Mekleod uspeva da iz godine u godinu savlada problematičan teroar i da napravi odlična vina.

– Jedno od najvećih zadovoljstava moje karijere je da pravim vina iz okruga u kome sam rođen. Pre dvadeset godina niko ne bi mogao da poveruje da u ovom našem vetru i magli može da raste vinova loza. Ona, ipak, raste, i za dvadeset godina okrug Vest Marin biće poznat u celom svetu po pino noaru i šardoneu – govori Mekleod.

Za sada, u vinima iz ovog relativno malog vinograda uživaju poklonici manje poznatih, a dobrih kalifornijskih vina, kao i fanatični ljubitelji Ratova zvezda koji pritom mogu sebi da priušte Lukasova ne baš jeftina vina – pino noar košta oko 60 dolara. Ono što je za Lukasa i Mekleoda najvažnije je to da ime Skywalker, iako vinu daje dodatnu kolekcionarsku vrednost, ne označava i „brljanje“ sa kvalitetom da bi se dobilo vino koje će marketinški pratiti čuvenu SF franšizu: ova vinarija imala bi kultni status i da se zove sasvim drugačije.

Izvor: Vinoifino.rs