AROMA VASIONE

Novi parfem „Eau de Space“, kako tvrdi njegov tvorac, hemičar Stiv Pirs, proizveden je da bi nam doneo miris svemira na zemlju.

 

Ako ste se ikada pitali kako miriše svemir, novi parfem „Eau de Space“ koji se nedavno pojavio u prodaji vam može dati odgovor.

eau de space

Novi parfem „Eau de Space“, kako tvrdi njegov tvorac, hemičar Stiv Pirs, proizveden je da bi nam doneo miris svemira na zemlju.

Inače Pirs je i osnivač kompanije „Omega Ingredients“ koja je specijalizovana za proizvodnju „najkvalitetnijih prirodnih ukusa za industriju hrane i pića“, kako se navodi na internet stranici ove kompanije.

Ideja da se stvori miris svemira potekla je od Nase koja je 2008. godine i angažovala Pirsa da ga proizvede kako bi pomogao astronautima u obuci pre lansiranja u orbitu. Hemičaru je bilo potrebno četiri godine da ga proizvede.

U razgovoru za CNN, astronautkinja Pegi Vajtson, koja je boravila na Međunarodnoj svemirskoj stanici, je objasnila da joj svemir miriše pomalo na pušku, odmah pošto je iz nje ispaljen hitac.

– Čini mi se da ima neki miris skoro gorkog ukusa, pored toga što miriše na dim i paljevinu – opisala je astronautkinja.

Rukovodilac proizvodnje parfema „Eau de Space“, Met Ričmond, kaže da su se astronauti dosta mučili da tačno opišu kako im miriše svemir. Po njima, bila bi to mešavina baruta, prepečenog odreska, maline i ruma.

Navodno, glavni cilj kompanije je bio da ovim parfemom probude kod mladih interesovanje za studiranje prirodnih i inženjerskih nauka, jer se nadaju da će parfem podstaći debatu među roditeljima, nastavnicima i naučnicima što će zainteresovati mlade.

Ričmond je otkrio i da je u pripremi novi miris koji će se zvati Miris Meseca („Smell of the Moon“), koji će, verovatno, biti priprema za naredno američko osvajanje Meseca.

Izvor: RTS