MAJMUNSKA POSLA

Kad uvideše da se oko njih okupljaju i brojne zveri koje su želele da ih se reše, majmuni iz jednog gromom zapaljenog drveta prenesoše vatru.

 

Neću vam dosađivati kako je neki čika sa bradom stvorio svet za šest dana, dok se sedmog odmarao, preskočiću sve to što već znate i počeću od onoga što vam je manje poznato. Od majmuna.

majmunska posla

Ono tamo je brdo. Brdo je, jer je brdovito. Tu, ispod tog brda se odvijalo sve ovo što ću vam ispričati.

Baš tu, podno tog brda je nastao i svet kakav danas poznajemo, prostrana zemlja koju majmuni izabraše za svoju postojbinu. Najpre kopaše rukama i nogama po zemlji, ne bi li našli nekog crva ili glistu za jelo, a potom bi se zavlačili u srušena debla ili kakve pećine, kako bi se sklonili od kiše i opasnijih zveri nego što su oni sami.

Malo, po malo, evolucija je tekla kao slina iz usta tih majmuna kada bi videli neku dobru majmunicu. Zapravo, to je i bilo potrebno kako bi ta vrsta podno brda opstala. Postepeno ta majmunska vrsta, iz generacije u generaciju rasla je i razvijala se. Kad uvideše da se oko njih okupljaju i brojne zveri koje su želele da ih se reše, majmuni iz jednog gromom zapaljenog drveta prenesoše vatru. Počeše da kuvaju i peku sebi hranu. Udružiše se u, najpre manje, a zatim i veće zajednice i živeše srećno. Ali, samo donekle.

Nagrnuše jednoga dana i druge vrste majmuna i počeše istrebljivati ove majmune ispod brda. Ipak, ovi majmuni uspeše da pobede one majmune, pa se posle toga dogovoriše svojim majmunskim jezikom da se udruže i stvore zajedničku teritoriju. Tako i bi. Posle nekog vremena počeše da otvaraju fabrike, škole, fakultete, bolnice… Stvoriše čak i političku stranku. I sve bi to lepo funkcionisalo da se ne pobuniše neki majmuni iz vrha i počeše svađati i spremati na borbu.

I bi borba. I udari majmun na majmuna, brat na brata i opet se zajednička teritorija rasturi na manje teritorije, tu pod onim brdom. A to tu je brdo, rekli smo već, zato što je teren brdovit. Zatvoriše se fabrike, mnogi majmuni ostadoše bez posla, količina novca se smanjila, ali se povećao broj političkih stranaka. Na svakoj sada podeljenoj teritoriji beše jedan glavni, veliki majmun koje je većina običnih, malih majmuna volela i zbog kojih je ratovala. Ipak, od tih borbi ne beše ništa ni za jednog manjeg majmuna, osim smrti, bola i patnje. Veliki majmuni su uživali u vlasti, okruženi svojim majmunčićima koji su ih služili i koji će ih jednoga dana naslediti.

Ipak, ostale zveri iz šume se nisu slagale sa time, pa potplatiše one male, jadne, siromašne majmune, te srušiše velikog majmuna sa teritorije podno onog brda. A brdo znači, zato što je to tu, brdovito, već smo rekli. I pade veliki majmun i dođoše drugi majmuni sa još crvenijim i većim zadnjicama od ovih prethodnih i počeše da modernizuju tu teritoriju, prodajući sve što se moglo prodati, od kamena preko šume, do obraza. Ali, šta zna majmun šta je obraz.

Već narednih godina, stasa majmun koji beše uz prethodnog velikog majmuna i opet postade deo vlasti i udruži se sa onim majmunima koji oteraše njegovog gazdu. I taj, nekada mali majmun, polako poče da raste, da deblja i dobi istu onu crvenu zadnjicu a i fotelju.

Ipak, jednoga dana evolucija skrete na pogrešan put i na drvetu se pojavi banana.