U RITMU MUZIKE ZA PLES

Tango i latino muzika su odličan izbor ako imate gudački kvartet koji svira dok gosti dolaze. Kad čujete tango, priznajte, odmah pomislite na strast!

 

Tango i latino muzika su odličan izbor ako vam na venčanju svira gudački kvartet.

latino muzika

Preporuke za gudački kvartet

Mladenci su često u nedoumici koji repertoar izabrati. Skroz razumljivo, toliko je pesama u igri, pa nakon istraživanja i pregledanja repertoara obično budu još zbunjeniji. Kao deca u poslastičarnici koje bi da probaju sve.

Tako i mix različitih repertoara bude kombinacija koja uspešno pomiri dileme i spoji favorite. Ona, recimo, voli klasiku, on uživa u filmskoj muzici, a oboje vole latino ritmove.

Najbolje iz svakog žanra izabrati po nešto. Međutim, ni to nije lako kao što se čini, pa donosimo naše preporuke. Provereno da rade posle nekoliko stotina različitih događaja.

Top 10 tango i latino numera

Tango i latino muzika su odličan izbor ako imate gudački kvartet koji svira dok gosti dolaze. Kad čujete tango, priznajte, odmah pomislite na strast. Smatra se da je nastao u Argentini i razvio se u XX veku. Postoje i neke teorije koje kažu da je afričkog porekla. Njegov ritam je iscepkan i dinamičan. Karakteristični su energični pokreti koji se smenjuju sa napetim pauzama.

Mnogi ga vide ne samo kao muziku, nego kao način života. Zato i ne čudi činjenica da je UNESCO 2009. godine uvrstio tango u svetsku kulturnu baštinu!

Astor Piazzola Libertango

Definitivno najpoznatiji kompozitor kada govorimo o tangu jeste Astor Piazzola. On je i glavni krivac zašto bandoneon, onu malu harmoniku, povezujemo sa tangom. Njegov Libertango je najtraženija kompozicija sa našeg tango repertoara!

Por Una Cabeza

Ovo je najpoznatijii tango bez kojeg je teško zamisliti gudački kvartet. Čuveni Por una cabeza zapravo govori o klađenju, a ne o ljubavi, ali je vrlo senzualan. Verovatno vam je poznat iz filma Miris žene.

El Tango Roxanne

Poslednjih godina mladenci vole da otplešu tango kao prvi ples uz gudački kvartet. To im bude tako važno da odluče da idu na časove i vredno vežbaju. Jedan par nas je skroz fascinirao plesanjem uz Tango Roxanne, čuvenu verziju iz filma Mulen ruž!

Tango to Evora

Vrlo često mladenci pevuše ovu melodiju kada počnemo da pričamo o tango repertoaru. Original je doživeo gomilu različitih obrada, a u verziji za gudački kvartet zvuči elegantno i veselo.

Jealosy Tango Jacob Gade

Ljubomora dobro zvuči samo kao tango! I to ne dobro, nego odlično. Ovaj tango je čest izbor ljubitelja latino ritmova.

Uz latino ritmove prijem gostiju na ceremoniju venčanja je uvek elegantan. Nekad se služi samo šampanjac, ali vrlo često i kokteli, posebno u letnjim proslavama pored bazena. Dame su u raskošnim haljinama pastelnih boja, a ponegde vidimo ekscentični šešir. Letnja svadba na otvorenom je kao stvorena za latino zvuke Wonder Strings kvarteta.

Havana Carmin Cabello

Ako zamislimo da smo na Kubi, recimo, možemo plesati uz Havanaunana. Ovo je jedna od pesama za koju mnogi kažu da u obradi za kvartet zvuči bolje nego u originalu.

Rumba Michael McLean

Rumba stiže kao spas za one koji hvataju ritam uz koktele. Znate li da je reč rumba originalno korišćena kao sinonim za žurku na Kubi?

Serenata Michael McLean

Za one koji vole romantičnu ljubav, pravi izbor je Serenata. Brzi ritam, veseli zvuk i dobra prilika da ljubavne reči razmene i drugi parovi osim mladenaca.

Quizas, quizas, quizas

Volimo da malo spustimo loptu sa pesmom Quizas. Zanimljivo je da pored onih koji uz svirku pevuše španski original, obično bude i neko ko više voli englesku verziju “Perhaps, perhaps, perhaps”.

Oye Como Va

A onda je vreme za prvu đusku sa pesmom Oye Como Va! Hit iz ‘60ih postao je posebno popularan u verziji benda Santana. Naravno, bar neko uleti sa srpskom verzijom stihova “Ko je konobar? Milinko!” što se obično iskoristi kao lepa prilika za još jedno živeli!

Gudački kvartet Wonder Strings sve preporučene tango i latino numere ima na svom repertoaru. Detaljnu listu numera možete da vidite OVDE

Piše: Aleksandra Popović, violinista Simfonijskog orkestra RTS i osnivač i član Wonder Strings