DRVO SA MNOGO BLAGODETI

Moringa oleifera je široko proučavano lekovito drvo poreklom iz Azije, koje je sposobno da spreči nastanak pojedinih bolesti očiju.

 

Zamagljivanje prirodnog sočiva oka, poznato kao katarakta, najčešći je uzrok oštećenja vida među svetskom populacijom. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra kataraktu drugim vodećim uzrokom oštećenja vida širom sveta. Istraživanja su pokazala da moringa, koje mnogi smatraju čudom od drveta, među brojnim zdravstvenim blagodetima koje ispoljava, može da spreči pojavu katarakte na očima.

moringa

Nekoliko faktora rizika povezano je sa stvaranjem katarakte, poput starenja, dijabetesa, prekomernog izlaganja sunčevoj svetlosti i hipertenzije. Međutim, nedavna istraživanja su otkrila da je oksidativni stres, koji je rezultat neravnoteže između antioksidanata i reaktivnih vrsta kiseonika, glavni uzrok ćelijskog oštećenja očiju koje dovodi do katarakte. Otuda su naučnici počeli da istražuju zaštitnu ulogu antioksidanata protiv očnih bolesti.

U nedavnoj studiji, kineski istraživači istražili su sposobnost Moringa oleifera, drveta poznatog po visokom sadržaju antioksidanata, da spreči stvaranje katarakte. Pomoću ekstrakta dobijenog iz njegove stabljike procenili su zaštitni efekat Moringa oleifera na kultivisana mišja sočiva izložena oksidativnom stresu. Rezultati njihovog eksperimenta objavljeni su u časopisu „BMC Complementary and Alternative Medicine“.

Kako moringa drvo štiti od katarakte?

Moringa oleifera, takođe poznata i kao drvo bubnja ili jednostavno moringa, jeste široko proučavana lekovita biljka koja sadrži visok nivo antioksidantnih jedinjenja. Da bi otkrili može li moringa da spreči nastajanje katarakte, istraživači su tokom 24 sata lečili obolela mišja sočiva pomoću ekstrakta iz stabla moringe, a zatim su ih izložili hidrogen peroksidom još 24 sata.

Nakon 48 sati, istraživači su izmerili opacifikaciju sočiva, proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika, smanjenje sadržaja glutationa i aktivnosti dva antioksidantna enzima – superoksid dismutaze i katalaze. Oni su takođe izmerili ekspresiju alfa jezgarnog receptora koji kod ljudi pomaže u zaštiti od očnih bolesti poput katarakte.

Istraživači su izvestili da je ekstrakt moringinog stabla pokazao odlične rezultate kod obolelih mišjih sočiva, zaključivši da ova supstanca mpže da ublaži stvaranje katarakte izazvane oksidativnim stresom, poboljšavajući endogeni antioksidativni sistem u očima.

Sweden bitter oglas 900px

Druge zdravstvene koristi moringa drveta

Moringa je drvo poreklom iz Indije, ali sada se uzgaja i u drugim delovima Azije, Afrike i Južne Amerike. Različiti delovi ovog drveta su korišćeni kao hrana i lek od davnina. Danas se moringa još uvek koristi kao prirodni lek za reumu, upalu i dijabetes, naročito u mnogim azijskim zemljama. Takođe, postala je popularni sastojak u kuhinji koji se koristi kao dodatak jelima.

Prema dosad objavljenim studijama, moringa ima obilje korisnih osobina, poput antigljivičnih, antivirusnih, antidepresivnih i antiupalnih svojstava.

Ovo su neke od zdravstvenih koristi moringa drveta:

  • njegovo ulje može da zaštiti i nahrani kožu i kosu
  • može da spreči ili leči edeme
  • može da zaštiti jetru od oštećenja
  • može da spreči razvoj raka
  • može da leči stomačne tegobe i spreči gastrointestinalne infekcije
  • može da poboljša probavu
  • obezbeđuje kalcijum i fosfor koji pomažu u održavanju jačine kostiju
  • može da zaštiti srce od oštećenja
  • ubrzava zarastanje rana i smanjuje ožiljke
  • pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi
  • pomaže u smanjenju težine napada astme
  • sprečava stvaranje kamena u bubregu
  • pomaže u smanjenju krvnog pritiska
  • poboljšava apsorpciju gvožđa
  • pomaže kod gubitka kilograma

Uprkos tome što se za moringu zna vekovima, pacijenti su prijavili vrlo malo nuspojava u vezi sa njenim korišćenjem. Međutim, ekstrakt ove biljke može da ometa delovanje nekih lekova, poput onih koji se koriste za probleme sa štitnom žlezdom, dijabetesom i visokim krvnim pritiskom. Radi vaše sigurnosti, pre upotrebe moringe kao leka ili uzimanja suplemenata na bazi ove biljke, posavetujte se sa svojim lekarom.