PROSLAVA VIDOVDANA VAN SRBIJE

I ove godine srpske zajednice u SAD i Izraelu proslavljaju 28. jun tako što se u te dve države održavaju Vidovdanski turniri u fudbalu.

 

Srpske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu i ove godine na prigodan način obeležavaju Vidovdan, pridržavajući se svih mera zaštite potrebnih zbog još uvek aktivnog koronavirusa. Održavaju se Vidovdanski fudbalski turniri.

vidovdanski turniri

U dve naše zajednice se tim povodom, između ostalog, i fudbalskim turnirom obeležava ovaj veliki srpski praznik, dan kada se 28. juna 1389. godine srpski narod, na čelu sa carom Lazarom, na Gazimestanu hrabro suprostavio brojčano moćnijoj Otomanskoj imperiji.

Goran Debelnogić iz američkog grada Klivlenda (Ohajo) nas obaveštava da će centralna proslava Vidovdana u ovom delu Sjedinjenih Država biti održana u nedelju, 28. juna, u crkvi Svetog Save u Klivlendu, kad je za 10 sati prepodne predviđena sveta arhijerejska liturgija koju će činodejstvovati Njegovo preosveštenstvo vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin sa nadležnim parohom Mijoljubom Matićem, protođakonom Ljubišom Mitrovićem i gostujućim sveštenstvom. U 15 časova će fudbalsku utakmicu odigrati timovi SSK “Karađorđe” i FK “Gavrilo Princip” (igrači stariji od 30 godina), dok će od 17 sati publika moći da uživa u utakmici prvih timova ova dva kluba.

Proslava Vidovdana u Klivlendu 1914. godine - foto W.A. Miller

Proslava Vidovdana u Klivlendu 1914. godine – foto W.A. Miller

Iz Izraela su nam se javili Goran Mekić, Sandra Janićijević i Srđan Zlatanović, koji sa još nekoliko svojih prijatelja po drugi put za redom organizuju vidovdanski fudbalski turnir “Široko srce”, koji će se održati u subotu, 27. juna, na sportskim terenima u gradu Jafi. Turnir u 8 sati ujutro otvaraju fudbalske ekipe navijača ruskih Zenita i CSKA, a pored njih učestvuju i ekipe navijača izraelskog Makabija i beogradskog Partizana. Kompletan prihod od turnira (prodaja karata i majica, uz dobrovoljne novčane donacije) će preko humanitarne organizacije “Kosovsko Pomoravlje” (kosovskopomoravlje.org) ići za decu Kosova i Metohije.

Prošle godine je od prikupljenih sredstava obnovljena Osnovna škola “Miladin Popović” u mestu Bostane (opština Novo Brdo) i OŠ “Svetozar Marković” u Velikoj Hoči. Takođe su otvorene i nove prostorije predškolskog odeljenja škole “Mladen Marković” u Vitini, nastale preuređenjem stare ambulante u dvorištu hrama Svete Petke u tom mestu. Bilo je dovoljno novca i za kupovinu nekoliko medicinskih aparata za opremanje bolnice i porodilišta u Pasjanu.

Inspirisana ovom akcijom, organizatorima fudbalskog turnira se javila i Violeta Zafirovski iz Švajcarske, čijom je donacijom kupljen materijal za obnovu kuće šestočlane porodice Stojković iz Donjeg Močara, kao i dečiji kreveti za Sergeja i Anastasiju Spasić iz Klokota u Kosovskom Pomoravlju.

Opština Svetog Save u Klivlendu

Crkva svetog Save - Klivlend

Srpska pravoslavna crkvenoškolska opština Svetog Save u Klivlendu postoji još od 1909. godine, i svete liturgije su u ovoj crkvi služene sve do podizanja hrama u Parmi. Klivlendski Srbi 1952. godine kupuju imanje u Parmi na kome sledeće godine proslavljaju “Njegošev dan”, na kome je glavni gost bio vladika Nikolaj Velimirović, i koji je predložio da se ovo mesto nazove “Savinac”. Taj hram danas je Saborna crkva. Kasnije je oformljena još jedna nova parohija u Brodvju Hajtsu i 1982. godine je sagrađen prelep novi hram na čijem se imanju, pored hrama Svetog Save i velike savremene sale, nalazi i jedna manja sala sa pratećim objektima i paviljonom za održavanje piknika. Ova crkva i parohija imaju tri fudbalska igrališta (na kojima će se i odigrati utakmice posvećene obeležavanju Vidovdana), teniske i terene za košarku, a na imanju se nalazi i lepo uređeno srpsko groblje.

Piše: Predrag Karasović / Vidovdanski turniri