SUNČANI VIKEND NA BALTIKU

Neke plaže na Baltičkom moru su tokom vikenda bile toliko pune da više niko nije mogao da uđe. Mesta na moru beleže nalet turista koji su odlučili da odmor provedu u domovini.

 

Doba korone se proteglo i na letnji raspust, a to je vreme kada Nemci tradicionalno pohitaju na letnji odmor. Doduše, ove godine su mnogi planovi propali pa je valjalo tražiti alternative, a najmanje maltretiranja je obećavao odmor u sopstvenoj zemlji. Zato su plaže na Baltičkom moru za vikend bile dupke pune!

plaže na baltičkom moru

U subotu je pak lepo vreme privuklo toliko turista na plaže Baltičkog mora, da su u pojedinim mestima, poput Šarbojca i Hafkruga, objavili da su plaže popunjene do poslednjeg mesta. Broj posetilaca je ograničen zbog pravila odstojanja.

„Gosti koji dolaze upućuju se da prođu kroz naše mesto“, napisala je Betina Šefer, gradonačelnica Šarbojca, gradića petnaestak kilometara severno od Libeka. Tokom vikenda su pune i plaže i parkinzi, te su u mesto mogli da uđu samo lokalci i turisti sa rezervacijama u hotelima i apartmanima.

Sunčani vikend se poklopio sa početkom letnjeg školskog raspusta u šest nemačkih pokrajina.

„I dalje je ozbiljno“

Čak i tamo gde ima mesta na plažama Baltičkog i Severnog mora, pojedini turisti uopšte ne mogu da dođu. Naime, niz pokrajina je doneo uredbe da građani iz okruga posebno pogođenih koronom mogu da odsednu u hotelima jedino ako imaju svež negativni nalaz na virus.

Poslednjih dana je time pogođeno preko 600.000 ljudi iz Gitersloha i Varendorfa, dva okruga sa zapada zemlje, nakon što je u najvećoj evropskoj klanici izbilo žarište korone. U oba okruga su vraćene oštre mere, a fabrikant mesa „Tenis“ našao se na udaru oštrih kritika zbog očajnih uslova u kojima žive i rade uglavnom došljaci sa Balkana.

Opasnost ni izbliza nije prošla, upozorila je kancelarka Angela Merkel u subotu. „Shvatite ovo ozbiljno, jer jeste ozbiljno“, poručila je ona građanima.

Izvor: DW.com