NIVO ANTITELA SE SMANJUJE

Novo kinesko istraživanje pokazalo je da antitela pacijenata koji su izlečeni od korone traju u punoj snazi svega dva do tri meseca.

 

Nivoi antitela kod pacijenata koji su izlečeni od korone znatno su pale dva do tri meseca nakon zaraze i kod simptomatskih i kod asimptomatskih pacijenata, po novoj kineskoj studiji, što izaziva pitanja o trajanju bilo kakvog imuniteta na novi koronavirus.

antitela korone

Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Medicine, ukazuje na rizike upotrebe „imunitetskih pasoša“ za kovid 19 i podržava produženje javnozdravstvenih mera poput socijalnog distanciranja i izolacije visokorizičnih veći broj ljudi, rekli su istraživači.

Istraživanje, koje je obuhvatilo 37 pacijenata koji su imali simptome i 37 asimptomatičnih, utvrdilo je da je kod onih koji su razvili IgG antitiela, jedan od glavnih tipova antitela nakon infekcije, u više od 90 odsto slučajeva, došlo do njihovog naglog pada u dva do tri meseca.

Pri tome je uočeno da je koncentracija IgG antitiela i u akutnoj fazi bolesti i u fazi ranog oporavka bila kod asimptomatskih bolesnika znatno manja nego kod onih koji su imali simptome.

Antitela su pala ispod praga otkrivanja kod 40 odsto asimptomatskih i kod 13 odsto simptomatskih bolesnika.

Studiju su sproveli istraživači medicinskog fakulteta Čungking, ogranka kineskog Centra za nadzor i prevenciju bolesti i drugih instituta.

BioCapillary oglas 900 px

Jin Dong-Jan, profesor virusologije na fakultetu Hongkonga, koji nije učestvovao u istraživanju, rekao je da studija ne negira mogućnost da bi zaštitu mogli da pružaju drugi delovi imunog sustava.

Neke ćelije pamte kako se nositi s virusom nakon što se prvog puta inficiraju i mogu stvoriti učinkovitu zaštitu ako dođe do novog kruga zaraze. Naučnici još istražuju da li funkcioniše taj mehanizam i kod novog koronavirusa.

Čak i mali nivoi moćnih obrambenih T i B ćelija mogu osigurati zaštitu, ističu stručnjaci za Njujork tajms, pa zaključak te studije ne znači da će se te osobe zaraziti drugi put.

„Zaključak ovog istraživanja ne znači da se nebo srušilo“, rekao je Jin primetivši i da je broj pacijenata u studiji mali.

Istraživanja u slučaju SARS-a i MERS-a pokazala su da antitela na te koronaviruse traju i do godinu dana.

Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da se antitela na koronavirus koji izaziva kovid 19 razvijaju i kod asimptomatskih osoba.

Izvor: 24sata.hr