NEIZBEŽNI U SAVREMENOM SVETU

Iz okoline se eksportuju mnoge otrovne supstance, odnosno toksini za koje nismo ni svesni koliko su opasni, a u svakodnevnom smo tesnom dodiru sa njima.

 

Toksini iz okoline su štetne supstance koje izazivaju razne hronične zdravstvene probleme kada se nakupljaju u vašem telu.

toksini iz okoline

Problem ovih toksina je u tome što se oni nagomilavaju svuda i možda ste im izloženi redovno, a da toga niste ni svesni. Oni se mogu naći u svemu, od komercijalnih sredstava za čišćenje i kozmetike do uobičajenih predmeta za domaćinstvo, pa čak i hrane.

Ovde ćemo navesti osam opasnih toksina iz okoline, ali i u kojim se oni proizvodima mogu pronaći.

Polihlorovani bifenili

Polihlorovani bifenili (PCB) su smeša pojedinačnih hlorovanih jedinjenja za koja se zna da uzrokuju brojne zdravstvene probleme, u rasponu od stanja kože sličnih aknama do problema sa razvojem mozga fetusa, pa čak mogu da izazovu i neke vrste raka. PCB nisu jedinjenja koja se sreću u prirodi, a najčešće se nalaze u ribama uzgojenim u ribnjacima. Pošto PCB nemaju specifičan ukus ili miris, teško je reći da li su oni prisutni u hrani, zbog čega je važno da riblje proizvode koje jedete nabavite iz čistih i pouzdanih izvora.

Glifosat

Otrovni herbicid glifosat često se prska na konvencionalno uzgojenu pšenicu, što znači da možda konzumirate tragove glifosata kada jedete komercijalne proizvode od ove žitarice. Izloženost glifosatu povezana je s povećanim rizikom od autizma i nastanka drugih bolesti. Uprkos negativnim efektima na celokupno zdravlje, glifosat se i dalje agresivno koristi u poljoprivredi na celoj planeti.

Fluor

Fluor je poznati neurotoksin koji se dodaje u pijaću vodu zbog navodnih koristi za zube. Međutim, prekomerna izloženost fluoru zapravo može izmeniti zubnu gleđ i prouzrokovati oštećenja na zubima. Takođe, ovaj hemijski element je povezan sa javljanjem nekih vrsta karcinoma i oštećenjima u razvoju mozga.

Ftalati

Ftalati sadrže grupu industrijskih hemikalija za koje se zna da narušavaju prirodnu proizvodnju hormona u organizmu, posebno testosterona. Ftalate možete pronaći u većini plastičnih predmeta i plastike za gradnju cevi i pločica. Izloženost ftalatima povezana je sa mnoštvom reproduktivnih problema, uključujući neplodnost i urođene mane. Udisanje ftalata takođe može dovesti do pogoršanja simptoma astme i alergija.

Sweden bitter oglas 900px

Teški metali

Teške metale, kao što su olovo i živa, posebno nije lako izbeći, jer se mogu naći u mnogim kontaminiranim prehrambenim i kozmetičkim proizvodima. Količine olova u tragovima prirodno se javljaju u zemljištu. Međutim, nagomilavanje olova može se dogoditi u tlu kada neko područje ima brzi ekonomski i industrijski razvoj. Usevi koji se uzgajaju na farmama u ovakvim regionima mogu biti zagađeni sa previše olova. S druge strane, mnogi svetski okeani i vodene površine sadrže tragove žive, koja se može akumulirati u telima velikih riba i drugih morskih stanovnika.

Ispariva organska jedinjenja

Uobičajeni izvori isparivih organskih jedinjenja su boje, lakovi, sprejevi za kosu, dezodoransi, sredstva za hemijsko čišćenje i kozmetički proizvodi. Udisanje ovakvih isparenja mogu dovesti do glavobolje, lošeg pamćenja i respiratornih problema, a u nekim slučajevima i do kancera. Međutim, pošto ova jedinjenja brzo isparaju i uglavnom su bezbojni i bez mirisa, nećete ni znati kako ovi štetni toksini iz okoline ulaze u vaš organizam. Da biste ograničili izloženost isparivim organskim jedinjenjima, vodite računa da se vaš vazdušni prostor u kome boravite često i dobro prozrači.

Sintetički pesticidi

Pazite na proizvode koji su možda prskani sintetičkim pesticidima. Ne samo da su oni štetne za vaš organizam, već su štetni i za okolinu. Iako je razumljivo da želite da voće i povrće koje gajite ne posećuju bilo kakve štetočine, postoje bolji načini da to postignete kako biste ih sintetičkim pesticidima izložili u najmanjoj mogućoj meri. Možete kupiti proizvode sa sertifikovanih organskih gazdinstava, jer koriste samo netoksične pesticide koji potiču iz prirodnih izvora, a možete i sami uzgajati svoje biljne proizvode u bašti, vodeći računa o njihovoj što prirodnijoj zaštiti od štetočina.

Perhlorat

Perhlorati su soli koji se prirodno javljaju u ležištima kalijum nitrata. Ove visoko reaktivne soli imaju tendenciju da eksplodiraju kada su izložene visokim temperaturama. Kao takvi, perhlorati se nalaze u eksplozivima, vatrometima i raketnim motorima. Ono što možda ne biste predvideli je prisustvo perhlorata u hrani i vodi. Nekvalitetni prehrambeni proizvodi mogu biti kontaminirani ovim toksinom, dok urbani i industrijski cevovod može biti kontaminiran perhloratom, čime se ugrožava snabdevanje pijaćom vodom.