(NE)UNIŠTIVI INSEKTI

Za bubašvabe kažu da su jedina bića koja bi mogla da prežive nukleranu katastrofu, jer su naizgled praktično neuništive. Međutim, da li je baš tako?

 

Bubašvabe su, može se reći, neverovatni insekti, izuzetno otporni na štetne materije iz okoline. Preživeće i u najtežim uslovima zahvaljujući prirodnim mehanizmima detoksikacije i neverovatnoj sposobnosti da same u svom organizmu proizvoide antibiotike.

bubašvabe

Otuda potiče i mišljenje da su bubašvabe verovatno jedina bića koja bi mogla preživeti nukleranu katastrofu. Izgleda da su praktično neuništive. Ali, da li je baš tako?

Kako prepoznati prisustvo bubašvaba i kako ih brzo i efikasno eliminisati?

Poznata je činjenica da je bubašvabe jako teško pronaći i ukloniti. Pri tom su ženke izuzetno plodne a u posebnim uslovima mogu izleći i neoplodjene jajne ćelije iz kojih će se, u procesu koji se naziva partenogeneza, razviti mlade jedinke. Bubašvabe mogu da sabiju svoje telo što im omogućava da prolaze kroz najsitnije otvore. Imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa i neverovatnu sposobnost regeneracije – ukoliko im otkinete nogu, ona će im ponovo izrasti!

Važna karakteristika ovih insekata jeste da se zadržavaju samo u oblastima koje su bogate hranom. Bubašvabe mogu jesti apsolutno sve, uključujući suve i sveže biljne i životinjske ostatke. Mere prevencije podrazumevaju pre svega odražavanje higijene životnog prostora. Nikako nemojte dopustiti gomilanje nepotrebnih stvari u kući jer su to potecijalna skrovišta u kojima bi se bubašvabe mogle zadržavati. To uključuje gomile kartona, časopisa i starih novina, u koje bubašvabe vole da se zavlače. Ukoliko je moguće, sklonite sve sa podova a hranu držite samo na, za bubašvabe, nedostupnim mestima.

Evo nekoliko predloga koji će vam pomoži da se oslobodite bubašvaba zauvek:

Kako se trajno rešiti bubašvaba: uklonite “skrivena mesta”

Nemojte ostaviti bubašvabama nijedno skrovište na koje bi mogle da beže kada ih otkrijete. Najvažnije je da iz kuće uklonite sve nečistoće ili nepotrebne stvari. Kada je čišćenje završeno, vreme je da izvadite baterijsku lampu i da u kući temeljno potražite bilo kakve praznine ili pukotine u koje bi se bubašvabe zavlačile. Proverite da li u podrumu, potkrovlju ili u bilo kojoj vidljivoj izolaciji postoji pukotina. Pogledajte oko ivica podova i ispod uređaja.

Proverite sve kablove i creva koji ulaze ili izlaze iz kuće da biste videli da li su otvori kroz koje prolaze potpuno zapečaćeni.

Upotrebite smese od maltera ili pene za zaptivanje svih rupa koje pronađete. U vezi sa tim, možete se raspitati u lokalnoj farbari. Zapamtite, bubašvabe se mogu kretati kroz male otvore, tako da je važno zapečatiti i najsitnije praznine i pukotine.

Ukoliko ste primetili bubašvabe u vašem domu, nemojte očajavati. Naravno da postoji velika razlika u tome da li je bubašvaba koju ste videli usamljena ili se kreće u grupama, ili se pak radi o mladim bubašvabama. Bez obzira na to koliko su bubašvabe velike i koliko ih ima, trebalo bi da odmah pozovete stručnjake.

Kako se trajno rešiti bubašvaba: Rešite se svih potencijalnih izvora hrane

Bubašvabe se zadržavaju na vlažnim mestima na kojima mogu naći hranu i vodu. Svoj dom možete učiniti neprivlačnim za ove insekte tako što ćete ukloniti sve dostupne izvore hrane. Svo voće i povrće čuvajte u frižideru. Ako u vrećama ili kartonskum kutijama imate bilo kakvo brašno, žitarice, šećer ili druge namirnice obavezno ih prebacite u plastičnu ambalžu koja se može u potpunosti zatvoriti. Na ovaj način će vaše namirnice ostati sveže duže vreme a bubašvabama će biti nedostupne.

Posle kuvanja i jela uvek temeljno očistite površine koje ste koristili. Neka vam postane navika da usisate ili obrišete pod u kuhinji ili trpezariji nakon kuvanja ili obroka. Bubašvabe će ostati bez hrane, ukoliko nema mrvica ili prosute tečnosti na podu. S obzirom da ovi insekti vole vlažna mesta, obavezno obrišite pod u kupatilu nakon tuširanja kako biste što brže uklonili vlagu.

Kako se trajno rešiti bubašvaba: postavite zamke-mamce

Najbolji način da se rešite bubašvaba jesu efikasne zamke, odnosno mamci. Mamci se postavljaju u uglovima prostorija, pukotinama ili ispod uređaja u kojima ste primetili bubašvabe. Postoje mnogi mamci koji će vam pomoći da se privremeno rešite ovih neugodnih insekata ali ako želite trajno rešenje ovog problema neke od ovlašćenih firmi za dezinsekciju će Vas osloboditi ovih napasti.