POLICIJSKA TORTA

Za mir i red na ulicama tu je policija, a za mir i red u kući može da posluži i policijska torta. Originalan naziv za ovu odličnu poslasticu, a kome se ime baš i ne dopada može je nazvati kako želi.

policijska torta

Sastojci:

ZA PATIŠPANJ:
4 jaja
24 kašike brašna
24 kašike šećera
24 kašike mleka
1 prašak za pecivo
ZA FIL:
1 litar mleka
18 kašika šećera
250 grama margarina
350 grama mlevenih oraha
200 grama bele čokolade
150 grama čokolade za kuvanje

Način pripreme:

Pripremamo patišpanj tako što polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Belanca stavimo u sud za mućenje, a žumanca u veći sud. Mikserom mutimo belanca dok ne dobiju potrebnu čvrstinu. Zatim mikserom mutimo žumanca i dodajemo šećer, mleko, brašno i prašak za pecivo.

Kada se sastojci sjedine isključimo mikser. Dodamo izmućena belanca i mešamo varjačom dok se smesa ne sjedini. Testo nanesemo u dva okrugla kalupa za pečenje obložena kuvarskim papirom. Pečemo 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pripremamo fil tako što u šerpu, na šporetu, sipamo mleko. Dodamo margarin i šećer. Čokoladu za kuvanje i 100 grama bele čokolade izlomimo na parčad, dodamo u šerpu i mešamo varjačom. Izvadimo patišpanje iz kalupa i odstranimo papire. Jedan okrugli kalup obložimo aluminijumskom folijom. U šerpu na šporetu dodamo mlevene orahe i promešamo. Kada fil provri sklonimo šerpu sa šporeta.

Patišpanje isečemo na dve jednake kore. Prvu koru stavimo u kalup obložen folijom. Na koru nanesemo dve kutlače vrelog fila. Naizmenično ređamo kore i svaku prelijemo filom, pa i poslednju koru prelijemo filom.

Stavimo kalup u frižider da se torta ohladi. Preostalih 100 grama bele čokolade izlomimo na parčad i stavimo u šerpicu na šporetu da se rastopi. Sipamo i malo ulja. Prohlađenu rastopljenu belu čokoladu nanesemo na ohlađenu tortu u kalupu. Odstranimo stranice kalupa i otvorimo foliju.

Stavimo tortu na tacnu. Kuvarskom četkom, preostalim filom premažemo stranice kao i krajeve gornje površine torte.

Prijatno!