HAOS U KUĆI

U Meksiku do deset žena dnevno smrtno strada u porodičnom nasilju. Trend jača od izbijanja pandemije, jer muškarci tuku žene više pošto više vremena provode zajedno u kući. Niz organizacija pokušava da im pomogne da se promene.

 

Od kako su zbog korone u Meksiku uvedene mere ograničenja kretanja, i u ovoj zemlji je povećan rizik od nasilja u porodici, pa Meksikanci više tuku svoje žene nego ranije. Vlada je u martu preporučila Meksikancima da ostanu kod kuće kad god je to moguće, i izlaze samo da bi kupili hranu i lekove.

tuku žene

Mada to za ogromnu većinu radne snage u Meksiku nije moguće, milioni porodica pod istim krovom su ipak odjednom provodile mnogo više vremena nego inače.

„Muškarci koji inače rade van kuće, a slobodno provode vreme družeći se sa drugim muškarcima, odjednom su po ceo dan kod kuće sa partnerkom i decom“, kaže mladi psiholog Artur Rejes.

U kancelariji u centru Meksiko Sitija, Rejes telefonski pruža podršku muškarcima koji se javljaju jer se plaše da bi mogli da pređu crtu – i izvrše nasilje nad partnerkom ili decom. Linija za pomoć je otvorena 24 sata dnevno.

Ključno preuzimanje odgovornosti za nasilje

Rejes to radi kao član osoblja Gendesa, organizacije koja postoji od 2013. i koja je najznačajnija u sve većem broju grupa i organizacija u Meksiku koje javnim obrazovanjem i podrškom, te rade s muškarcima na zaustavljanju nasilja nad ženama.

Cilj je da se razbiju štetni obrasci ponašanja koji u Meksiku doprinose visokoj stopi nasilja prema ženama, posebno u bračnih ili partnerskih veza.

Arturo Rejes kaže da je suština ovakvog rada s muškarcima – da preuzmu odgovornost za svoje nasilje, umesto da ga tumače kao problem veze ili opravdavaju navodnim greškama partnerke. Muškarci se takođe mogu uputiti u specijalističke službe, poput psihoterapije radi dalje pomoći.

Najnoviji podaci Vlade pokazuju da je u nekom trenutku svog života čak sedam od deset Meksikanki doživelo nasilje, a od toga su oko 44 odsto zlostavljali suprug ili partner.

Veliki deo tog nasilja je smrtonosan. Podaci pokazuju da je u januaru 2020. svakoga dana ubijano deset žena – mnoge od njih u porodičnom nasilju. Pre dve godine, svakodnevno je na taj način život gubilo sedam žena.

Karantin je samo pojačao nasilje i žene se sada brutalnije tuku. Nacionalna mreža skloništa za žene je prvog meseca prijavila porast poziva za 80 odsto. Najmanje 209 žena je ubijeno.

Međutim, predsednik Meksika, Andres Lopez Obrador, više puta je javno negirao da se nasilje nad ženama povećalo – rekavši na primer da smatra da je 90 odsto poziva zbog zlostavljanja u kući „lažno“ i da snaga i solidarnost porodice u Meksiku predstavljaju bedem protiv takve zloupotrebe.

Obe tvrdnje su opovrgli istraživači sa Meksičkog univerziteta Metropolitan Autonomous i nezavisni mediji.

„Blesavi muškarci“

„Zbog nedavnog talasa feminističkog aktivizma u Meksiku, u kojem su žene počele javno da iznose kako ih muškarci zlostavljaju, počeo sam da uviđam potrebu da se preispitujem kao muškarac i da to kolektivno radim sa drugim muškarcima“, kaže Edmundo Kastelan (41), sociolog i psihoterapeut.

Kastelan je osnivač grupe pod nazivom Hombres Necios (Blesavi muškarci), koja je formirana u oktobru 2019. i muškarce podstiče da se povežu sa svojim emocijama i preispitaju ulogu muškaraca u društvu.

Sve je počelo sa stranicom na Fejsbuku stranicom na kojoj je podstakao raspravu o stvaranju ravnopravnih, nenasilnih odnosa između muškaraca i žena. Kako je sve više ljudi počelo da se angažuje, on je preuzeo koordinaciju „kružoka razmišljanja o sebi“, koji se održavaju svake nedelje – sada, zbog korone, samo virtuelno.

Arturo Rejes kaže da je svedok toga kako se muškarci mogu promeniti uz pomoć savetovanja i navodi iskustvo žene čiji je partner sarađivao sa organizacijom Gendes. „Njegov bes više ne skače odmah od nule na deset. Pokušava rečima da reši konflikt i zaustavi izlive besa. Više ne udara po meni ili po stvarima.“

Žair Maldonado-Lezama, takođe iz Gendesa, priznaje da je u Meksiku dug put ka okončanju rodne nejednakosti i nasilja: „Često kažem da muškarac koji plače i pere suđe ne mora odmah da sruši patrijarhat.“

Izvor: DW.com