PUNJENI PLAVI PATLIDŽAN U TESTU

Povrće koje ima sočan ukus još je ukusnije kada se u njega dodaju razne namirnice. Punjeni plavi patlidžan je na gurmanski način spremljeno povrće, kome i sam miris nagoveštava da je reč o odličnom specijalitetu.

punjeni plavi patlidžan

Sastojci:

4 plava patlidžana
200 grama svežih šampinjona
100 grama konzerviranih zrna kukuruza
3 jaja
300 grama pilećih grudi
peršun
1 glavica crnog luka
2 kašike paradajz pirea
100 grama graška
250 grama brašna
200 grama sitno izrendanog kačkavalja
1 sveža zelena paprika
2 šargarepe
3 češnja belog luka
1 kašika mešavine začina
1 kašika alkoholnog sirćeta
9 kašika vode
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U veći sud stavimo brašno, dodamo sirće, vodu, 1 jaje, posolimo i rukom umesimo testo.

Patlidžanima odsečemo peteljke i sa obe strane odsečemo zaobljene delove. Zatim alatkom izdubimo svaki patlidžan. Poređamo patlidžane u tepsiju. Pečemo 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Izdubljene delove patlidžana isečemo na parčad. Papriku i šargarepe isečemo na sitne kocke. Šampinjone isečemo na listove. Glavicu crnog luka sitno isečemo. Pileće grudi isečemo na kocke. Sitno isečemo češnjeve belog luka i peršun.

U šerpi na zagrejanom maslinovom ulju pržimo isečen crni luk. Kada luk omekša, u šerpu dodamo isečene šargarepe, izdubljene delove patlidžana, papriku, pileće meso i šampinjone. Dodamo grašak, kukuruz, isečen peršun, nanesemo mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i promešamo. Kada se sadržina u šerpi proprži sklonimo sa šporeta.

Tepsiju sa zapečenim patlidžanima izvadimo iz rerne. Patlidžane posolimo, poprskamo sa 2 kašike maslinovog ulja i u svaki nanesemo isečen beli luk. U šerpu dodamo paradajz pire, rendan kačkavalj, 1 jaje i promešamo. Filom napunimo patlidžane i poklopimo ih prethodno odsečenim zaobljenim delovima.

Testo premesimo na pobrašnjenoj radnoj površini. Isečemo testo na 4 jedanaka dela i svaki deo premesimo. Od svakog dela testa, oklagijom, razvučemo koru. U svaku koru uvijemo po jedan napunjen patlidžan i poređamo ih u tepsiju posutu brašnom. Testo izbockamo viljuškom na više mesta. Preostalo jaje polupamo i odvojimo belance od žumanca. Izmutimo žumance viljuškom. Kuvarskom četkom premažemo testo izmućenim žumancem.

Pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Punjene plave patlidžane u testu isečemo na parčad i serviramo na činiju, a dekorišemo ih šeri paradajzima i grančicama celera.

Prijatno!