PITA SA PEČENIM PAPRIKAMA

Domaća pita je uvek odličan izbor za doručak, pa i mi kao predlog za sjajan početak dana nudimo to isto. Pita sa pečenim paprikama je ukusna mešavina povrća i više vrsta mlečnih proizvoda, kojoj sasvim sigurno nećete moći odoleti.

pita sa paprikama

Sastojci:

16-ak crvenih pečenih oljuštenih paprika
6 kora za pitu
200 grama krugova šunkarice
300 grama svežih šampinjona
500 grama sira
6 jaja
200 grama kačkavalja
200 grama kajmaka
300 grama kisele pavlake
150 mililitara mineralne vode
pola kašike mešavine začina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Šampinjone isečemo na listove i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Paprike isečemo na polovine po dužini. Šunkaricu isečemo na sitne kocke. Sir stavimo u sud i izdrobimo alatkom za pire. Jaja polupamo i belanca dodamo u sud sa sirom, a žumanca stavimo u sud sa strane. Izmešamo sir i belanca alatkom za pire.

U sud sa žumancima dodamo kajmak i promešamo žicom za mućenje. Krupno izrendamo kačkavalj. U manji sud sipamo mineralnu vodu i dodamo 2-3 kašike ulja.

Ispržene šampinjone posolimo, pobiberimo, dodamo mešavinu začina, promešamo i sklonimo tiganj sa šporeta. Pravougaonu tepsiju namažemo uljem.

U tepsiju poređamo 3 kore i svaku premažemo mešavinom mineralne vode i ulja. Na kore poređamo parčiće paprika. Na paprike nanesemo fil od sira. Zatim nanesemo rendan kačkavalj. Na kačkavalj nanesemo isečenu šunkaricu, a zatim ispržene šampinjone. Na šampinjone nanesemo pavlaku. Prekrijemo fil preostalim parčadima paprike i prelijemo mešavinom žumanaca i kajmaka. Zatim stavimo tri kore premazane mešavinom mineralne vode i ulja. Krajeve kora koji vise savijemo ka unutrašnjosti i isečemo pitu na parčad. Pečemo 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Prijatno!