PRIRODA ZA VIRUS

Da biste se štitili od bolesti mogu da vam pomognu i prirodni antivirusni lekovi. Ovi lekovi su zapravo mnoge lekovite biljke koje leče virusne infekcije.

Prirodni antivirusni lekovi

Zbog koncentracije moćnih biljnih jedinjenja, mnoge biljke pomažu u borbi protiv virusa.

Uobičajeno kuhinjsko bilje , poput bosiljka, žalfije i origana, kao i manje poznate biljke poput astragalusa i crne zove, imaju snažna antivirusna dejstva protiv brojnih virusa koji uzrokuju infekcije kod ljudi.

Lako je dodati ove moćne biljke svojoj ishrani koristeći ih u vašim omiljenim receptima ili ih koristiti u obliku čajeva.

Međutim, imajte na umu da je većina istraživanja sprovedena u laboratorijskim uslovima i na životinjama, gde se koriste koncentrovani ekstrakti. Stoga još uvek nije potpuno jasno da li bi male doze ovih biljaka imale iste efekte.

Pitate se koji su to sve najbolji prirodni antivirusni lekovi? Ovde navodimo 15 biljaka sa snažnim antivirusnim delovanjem.

  1. Origano

Origano je popularna biljka u porodici mente koja je poznata po svojim impresivnim lekovitim svojstvima. Njegova biljna jedinjenja, koja uključuju karvakrol, nude antivirusna svojstva.

Pored virusa stomačćnog gripa, takođe je pokazano da origano ulje i karvakrol pokazuju antivirusnu aktivnost protiv virusa herpes simpleksa tipa 1 (HSV-1); rotavirusa, čestog uzroka dijareje kod novorođenčadi i dece; i respiratornog sincicijskog virusa (RSV), koji izaziva respiratorne infekcije.

  1. Žalfija

Takođe, član porodice mente, žalfija je aromatična biljka koja se dugo koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje virusnih infekcija.

Protiv-virusna svojstva žalfije najviše se pripisuju jedinjenjima koja se nazivaju saficinolidi, koji se nalaze u lišću i stabljici biljke.

  1. Bosiljak

Mnoge vrste bosiljka, uključujući slatke sorte i Sveti bosiljak, mogu se boriti protiv određenih virusnih infekcija.

Na primer, jedno istraživanje otkrilo je da ekstrakti slatkog bosiljka, uključujući jedinjenja poput apigenina i ursolične kiseline, pokazuju moćne efekte protiv herpes virusa, hepatitisa B i enterovirusa.

Pokazano je da Sveti bosiljak povećava imunitet, što može pomoći u borbi protiv virusnih infekcija.

  1. Komorač

Kada su u pitanju prirodni antivirusni lekovi, komorač je biljka koja se takođe može boriti protiv određenih virusa.

Trans-anetol, glavna komponenta esencijalnog ulja komorača, pokazala je snažne antivirusne efekte protiv herpes virusa.

Prema istraživanjima na životinjama, komorač može takođe pojačati vaš imuni sistem i smanjiti upalu, što takođe može pomoći u borbi protiv virusnih infekcija.

  1. Beli luk

Prirodni antivirusni lekovi ne mogu proći bez pomena belog luka. Beli luk je popularni prirodni lek za širok spektar stanja, uključujući virusne infekcije.

Beli luk može da ima antivirusno delovanje protiv gripa A i B, HIV, HSV-1, virusne upale pluća i rinovirusa, koji izaziva običnu prehladu.

Studije na životinjama i u laboratoriji pokazuju da beli luk pojačava odgovor imunog sistema stimulišući zaštitne imunološke ćelije, što može zaštititi od virusnih infekcija.

  1. Matičnjak

Ekstrakt matičnjaka je koncentrisan izvor moćnih esencijalnih ulja i biljnih jedinjenja koja imaju antivirusno delovanje.

Istraživanje je pokazalo da matičnjak ima antivirusne efekte protiv ptičjeg gripa, herpes virusa, HIV-1 i enterovirusa 71, koji mogu izazvati teške infekcije kod novorođenčadi i dece.

  1. Pepermint

Poznato je da pepermint ima snažna antivirusna svojstva i obično se dodaje čajevima, ekstraktima i tinkturama koji prirodno leče virusne infekcije.

Listovi i esencijalna ulja peperminta sadrže aktivne komponente, uključujući mentol i rozmarinsku kiselinu, koje imaju antivirusno i protivupalno delovanje.

U istraživanju, ekstrakt lista nane je pokazao snažno antivirusno delovanje protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) i značajno smanjio nivo inflamatornih jedinjenja.

  1. Ruzmarin

Ruzmarin se često koristi u kuvanju, ali takođe ima terapijsku primenu zbog brojnih biljnih jedinjenja, uključujući oleanolnu kiselinu.

Oleanolna kiselina je pokazala antivirusno delovanje protiv herpes virusa, HIV-a, gripa i hepatitisa u studijama na životinjama i u laboratoriji.

Osim toga, ekstrakt ruzmarina pokazao je antivirusne efekte protiv herpes virusa i hepatitisa A, koji utiču na jetru.

  1. Ehinacea

Kada su u pitanju najbolji prirodni antivirusni lekovi – tu svakako spada i ehinacea. Ehinacea je jedan od najpopularnijih sastojaka u biljnoj medicini zbog svojih impresivnih svojstava za zdravlje. Mnogi delovi biljke, uključujući cveće, lišće i korenje, koriste se za prirodne lekove.

Zapravo, Indijanci su koristili biljku Echinacea purpurea, sortu koja stvara cvetove u obliku konusa, za lečenje širokog spektra stanja, uključujući virusne infekcije.

Nekoliko studija sugeriše da su neke vrste ehinaceje, uključujući E. pallida, E. angustifolia i E. purpurea – posebno efikasne u borbi protiv virusnih infekcija poput herpesa i gripa.

Naročito se E. purpurea smatra važnom za jačanje imunog sistema – što je čini posebno korisnom za lečenje virusnih infekcija.

BioImunitet kapi za imunitet

  1. Crna zova

Rod Sambucus ili zova se odnosi na porodicu biljaka koje se koriste za prirodno lečenje virusnih infekcija poput gripa i prehlade.

Studija na miševima utvrdila je da koncentrovani sok od zove suzbija replikaciju virusa gripa i stimuliše odgovor imunog sistema.

Pored toga, u pregledu 4 studije na 180 ljudi, pronađeno je da dodaci zove znatno smanjuju simptome respiratornih tegoba izazvane virusnim infekcijama.

  1. Slatki koren ili sladić

Da li ste znali da kada su u pitanju prirodni antivirusni lekovi – sladić spada među najmoćnije? Sladić ili slatki koren se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i drugim prirodnim praksama.

Glicirizin, likviritigenin i glabridin su samo neke od aktivnih supstanci sladića koje imaju snažna antivirusna svojstva.

Studije pokazuju da je ekstrakt korena sladića efikasan protiv HIV, RSV, herpes virusa i koronavirusa povezanih sa teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS-CoV), koji izaziva ozbiljnu vrstu upale pluća.

  1. Astragalus

Astragalus je cvetajuća biljka popularna u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sadrži Astragalus polisaharid (APS), koji ima značajne antivirusne kvalitete i svojstva za jačanje imuniteta.

  1. Đumbir

Proizvodi od đumbira, poput eliksira, čajeva i pastila, popularni su prirodni antivirusni lekovi – i to s dobrim razlogom. Pokazano je da đumbir ima impresivno antivirusno delovanje zahvaljujući visokoj koncentraciji moćnih biljnih jedinjenja.

Istraživanje pokazuje da ekstrakt đumbira ima antivirusno dejstvo protiv ptičjeg gripa, RSV i mačjeg kalicivirusa (FCV), što je uporedivo sa ljudskim norovirusom.

Pored toga, otkriveno je da specifična jedinjenja u đumbiru, kao što su gingeroli i zingeron, inhibiraju virusnu replikaciju i sprečavaju ulazak virusa u ćelije domaćina.

  1. Ginseng

Ginseng je koren biljaka u porodici Panax. Dugo korišćen u tradicionalnoj kineskoj medicini, pokazalo se da je posebno efikasna u borbi protiv virusa.

Pored toga, jedinjenja ginsenga zvana ginsenozidi imaju antivirusne efekte protiv hepatitisa B, norovirusa i koksaki virusa koji su povezani sa nekoliko ozbiljnih bolesti – uključujući infekciju mozga zvanu meningoencefalitis.

  1. Maslačak

Maslačak se široko smatra korovom, ali proučavan je zbog višestrukih lekovitih svojstava, uključujući potencijalna antivirusna dejstva.

Istraživanja pokazuju da se maslačak može boriti protiv hepatitisa B, HIV-a i gripa.

Pored toga, jedno istraživanje je zabeležilo da ekstrakt maslačka inhibira replikaciju denge, virusa koji prenose komarci i koji izaziva groznicu denge. Ova bolest, koja može biti kobna, izaziva simptome poput visoke temperature, povraćanja i bolova u mišićima.

Ako se odlučite za dodatak ovih biljaka u vidu ekstrakta, tinktura ili drugih biljnih proizvoda, obratite se svom lekaru kako biste osigurali bezbednu upotrebu.

Izvor: Prirodanadar.rs