BELI LUK ZA ZDRAVLJE

Beli luk kao lek – namirnica koju treba da koristite što češće možete. Međutim da li znate da je on odličan za krvni pritisak i holesterol?

Beli luk (Allium sativum) iz porodice Sunovrata (Amarylidaceae) je zeljasta, jednogodišnja, biljka koja se uzgaja zbog svoje jestive lukovice jakog ukusa. Biljka može imati kratku, drvenastu centralnu stabljiku ili mekšu pseudostabljiku sastavljenu od preklapajućih listova.

Beli luk kao lek za imunitet, krvni pritisak i holesterol?

Prva sorta proizvodi krupnije češnjeve, ali u manjem broju dok su češnjevi kod druge sorte manji, ali u većem broju. Druga sorta je popularnija kod uzgajivača u Srbiji dok se prva češće nalazi u supermarketima i ona se uvozi iz Kine.

Istorija belog luka

Beli luk se u ishrani koristi već nekoliko hiljada godina, baš kao i zbog svog lekovitog svojstva.

Njegovo glavno jedinjeje je alicin, od koga potiče prepoznatljiv ukus belog luka, ali i brojna antibakterijska i antimikrobna svojstva što ga čini pogodnim za upotrebu kao prirodni antibiotik i kao lek za infekcije respiratornog trakta i crevnog sistema.

Rimski i grčki vojnici su ga redovno koristili zbog njegovih lekovitih i prehrambenih svojstava. Beli luk se postavljao na raskrsnice puteva gde se koristio kao žrtva Hekati, grčkoj boginji vradžbina za koju se verovalo da nadgleda magiju i znanje o lekovitim i otrovnim biljkama, ali je sprečavala svakog ko ga je jeo luk da uđe u njen hram.

Oficiri stare Grčke hranili su svoje vojnike velikim količinama belog luka pre bitke, dok su olimpijski sportisti ga uzimali kao tonik i da bi umilostivili pobedu.

Beli luk kao lek u prahu

Beli luk u prahu se može koristiti za mnogo različitih jela jer skoro svako ukusno jelo može da ima ovaj začin kao dodatak. On je jedan od najrasprostranjenijih začina na svetu i često se koristi za pekarske proizvode; pomešan sa pica testom, kao i u supama, umacima, prelivima i za začinjavanje mesa.

Može se pomešati sa drugim suvim sastojcima i dodati direktno proizvodima. Beli luk u prahu se obično koristi kada je poželjan ukus belog luka, dok se mleveni i dehidrirani luk dodaje proizvodima zbog teksture i ukusa. Zbog svog uticaja na kvasac i rastezljivosti, on može uticati na zapreminu i kvalitet testa.

Nutritivne i zdravstvene beneficije belog luka u prahu

Beli luk u prahu zadržava mnoge nutritivne sastojke kao i onaj svež, dok je izuzetno svestraniji i dostupniji u kuhinji. On sadrži veliku količinu vitamina C koji povećava imunitet i pomaže vašem telu da se izbori sa prehladama i bolestima.

Bogat jodom, beli luk kao lek u prahu podstiče zdravu funkciju štitaste žlezde i štiti od zamora. Takođe je dobar izvor gvožđa i  potpomaže isporuku kiseonika ćelijama kroz telo, poboljšavajući nivoe energije. Osim toga, sušeni luk je pun antioksidanasa koji su zdravi za srce i koji štite ćelije od oksidativnih oštećenja uzrokovanih nakupljanjem slobodnih radikala.

Snižava krvni pritisak

Hipertenzija je jedan od glavnih uzročnika srčanih bolesti, a višebrojne kliniče studije su potvrdile da beli luk može sniziti pritisak kod ljudi sa hipertenzijom, doduše u velikim dozama.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Reguliše nivo holesterola

Redovna konzumacija belog luka u prahu može sniziti nivoe „lošeg” LDL holesterola, a povećati koncentraciju „dobrog” HDL holesterola. Takođe smanjuje šansu za aterosklerozu, pomažući u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti.

Podiže imunitet

Razni minerali i antioksidansi daju belom luku svojstva za podizanje imuniteta. Ako se konzumira regularno, beli luk u prahu vam može pomoći da se odbranite od različitih, bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija.

Izvor: Prirodanadar.rs