ROMANTIZACIJA ROPSTVA

Kultni film „Prohujalo s vihorom“ Viktora Fleminga iz 1939. godine izbačen je privremeno sa spiska američke striming platforme HBO Max, zbog, kako objašnjavaju, „romantizacije rasizma i horora ropstva“.

 

Filmski klasik „Prohujalo s vihorom“ za sada se ne nalazi na listi striming platforme HBO Max, zbog prikazanog romantičnog odnosa prema rasizmu i ropstvu Afroamerikanaca.

prohujalo sa vihorom

Na ovaj postupak „HBO max“ odlučio se usled nasilne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i protesta koji su usledili širom SAD, a kako su najavili, film će vratiti uz diskusiju o njegovom istorijskom kontekstu i prikazima ropstva.

„Film ‘Prohujalo sa vihorom’ je produkt svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasističkih predrasuda koje su nažalost oduvek bile karakteristika američkog društva. Rasizam je bio pogrešan tada, kao što je i danas i smatrali smo da bi bilo neodgovorno zadržati taj naslov bez pojašnjenja konteksta u kome je nastao i stava o odricanju od takvih prikaza“, izjavio je portparol „HBO Max“ za „Verajeti“ i dodao da „ako želimo da stvorimo pravedniju budućnost, prvo moramo da priznamo i razumemo našu istoriju.“

Do povlačenja filma došlo je nakon što je scenarista filma „12 godina ropstva“ Džon Ridli u članku za „Los Anđeles Tajms“ pozvao „HBO Max“ da ukloni „Prohujalo sa vihorom“, jer taj film, kako je naveo, romantizuje horor ropstva i glorifikuje predratni život na američkom jugu.

Sa Vivijen Li, Klark Gejblom, Olivijom de Hevilend i Heti Mekdanijel u glavnim ulogama, priča filma „Prohujalo sa vihorom“ odvija se na plantažama u blizini Atlante pre, tokom i nakon građanskog rata u Americi.

Film je, podsetimo, osvojio osam Oskara, uključujući oskare za najbolji film, režiju, glavnu žensku ulogu i sporednu žensku ulogu što je učinilo Heti Mekdanijel prvom crnom osobom koja je nagrađena Oskarom.

„Prohujalo sa vihorom“ je zabeležio rekordnu gledanost u bioskopima i tada je proglašen najgledanijim filmom svih vremena.