IZ ERE DINOSAURUSA

Konačno je otkrivena tajna džinovskog jajeta nađenog na Antarktiku, drugog najvećeg ikad zabeleženog. Najveće jaje sa mekom ljuskom na svetu najverovatnije je pripadalo morskom čudovištu mosasaurusu.

 

Naučnici su otkrili u čemu je tajna džinovskog jajeta nađenog na Antarktiku, drugog najvećeg ikad zabeleženog.

tajna džinovskog jajeta

Jaje veličine fudbalske lopte otkriveno je 2011. godine na antarktičkom Simur ostrvu. Naučnici sada pretpostavljaju da je jaje snelo morsko čudovište koje je živelo pre 68 miliona godina.

Najveće jaje sa mekom ljuskom na svetu najverovatnije je pripadalo mosasaurusu, morskom čudovištu koje je živelo u eri dinosaurusa, smatraju naučnici sa Univerziteta u Teksasu, koji su objavili istraživanje o tome u časopisu „Nejčr“.

„Ne postoji ovakvo jaje na svetu, ni po veličini ni po strukturi“, kazala je Džulija Klark, profesor tog univerziteta.

Fosil džinovskog jajeta nađen je 2011. godine udaljen 200 metara od ostataka mosasaurusa dugog oko 10 metara. Otkrili su ga čileanski naučnici koji su istraživali ovaj deo Antarktika.

„Iako nismo znali šta je to, njegov čudan oblik i veličina su nas inspirisali da ga ponesemo i istražimo“, rekao je David Rubilar Rodžers, čileanski paleontolog.

Koliko je jaje bilo neobično, govori i to što si ga čileanski naučnici nazvali „Stvar“, aludirajući na istoimeni film iz 1982. godine koji se odvija na Antarktiku.

Naučnici objašnjavaju da ovo jaje ne liči na jaja dinosaurusa, već više na ona koja polažu gušteri ili zmije. Zbog toga sada i pretpostavljaju da pripada mosasaurusu, koji je u istoj prirodnoj grani kao gušteri i zmije.

Naučnicima je istraživanje otežavalo to što u jajetu nije bilo ostataka mladunca, ali su ih poslednja izučavanja uputila na mosasaurusa, pogotovo što nema sličnih vrsta koje bi mogle da polože toliko jaje.

Izvor: Sputnjik