BRŽE REGISTRUJE PROMENE

Naučnici sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Hongkongu uspeli su da razviju veštačko oko koje oponaša ljudsko i koje je u pojedinim segmentima i savršenije.

 

Veštačko oko koje su konstruisali kineski naučnici ima strukturu sličnu ljudskom oku, osetljivo je na svetlost, ali ima i brže reakcije. Takođe, ovaj elektronski uređaj ima mogućnost za još oštriji vid u odnosu na ljudski, navodi „Sajens njuz“.

veštačko oko

„U budućnosti ga možemo koristiti za izradu boljih pomagala i u humanoidnim robotima“, navodi inženjer i naučnik Šiuong Fan sa Univerziteta u Hongkongu.

Ljudsko oko duguje svoje široko vidno polje i vid visoke rezolucije mrežnjači koja se nalazi u zadnjem delu očne jabučice i prekrivena je ćelijama osetljivim na svetlo.

Fan i njegove kolege su iskoristili zakrivljenu membranu od aluminijum-oksida opremljenu senzorima napravljenim od materijala osetljivog na svetlo — perovskita, kako bi oponašali tu strukturu u svojoj sintetičkoj očnoj jabučici. Kablovi spojeni sa veštačkom mrežnjačom šalju podatke sa senzora na obradu, baš kao što to čine nervna vlakna koja prenose signale iz ljudske očne jabučice do mozga.

Veštačka očna jabučica registruje promene osvetljenja brže nego ljudsko oko, otprilike za 30 do 40 milisekundi u odnosu na 40 do 150 milisekundi. Uređaj se prilagođava količini svetlosti kao i ljudsko oko, ali njegovo vidno polje iznosi 100 stepeni u odnosu na 150 stepeni koliko ima ljudsko oko. Ipak, i to je veliki napredak u odnosu na obične pljosnate senzore s vidnim poljem od 70 stepeni.

U teoriji, sintetičko oko je sposobno za mnogo veću rezoluciju u odnosu na ljudsko, jer veštačka mrežnjača sadrži oko 460 miliona senzora za svetlo po kvadratnom centimetru, dok na našoj mrežnjači ima samo 10 miliona.

Naravno, pred naučnicima i inženjerima je još dosta posla kako bi uređaj bio usavršen.

Izvor: RTS/Sputnjik