REZERVISANO ZA INDIVIDUALCE

Restoran u Vermlandu u Švedskoj zove se Bord för En, što znači da je to lokal sa jednim stolom, koji ugađa gostu i daje mu mogućnost da se osami usred lepog krajolika.

 

Gostima – pojedincima ili članovima istog domaćinstva – hrana se u restoranu sa jednim stolom služi usred prelepe livade, u ambijentu kao sa impresionističkih slika.

sa jednim stolom

Restoran u Vermlandu u Švedskoj otišao je veoma daleko u ugađanju gostima koji žele da uživaju u intimnoj atmosferi, apsolutno bezbedni od virusa korona i od upadica tokom jela: lokal se zove Bord för En („Sto za jednu osobu“). Koncept je upravo taj – vlasnici, Linda Karlson i Rasmus Person osmislili su restoran u kome u svakom trenutku mogu da sede samo individualni gosti, ili članovi istog domaćinstva.

Ideja za jedan od najneobičnijih restorana na svetu nastala je kada su Lindi Karlson, usred pandemije virusa korona, došli u goste roditelji, zanemarivši preporuke o distanciranju. Odbila je da ih primi u kuću u strahu da ih ne zarazi, i umesto toga im je postavila sto u dvorištu i služila im je hranu dodajući tanjire i čaše sa prozora kuće.

– Pomislila sam da ovo iskustvo treba da dožive i drugi ljudi. Antisocijalni tipovi, osobe koje pripadaju rizičnim grupama…Ovo je jedini restoran na svetu u kome sasvim izvesno nećete oboleti od kovida – rekla je Linda Karlson.

U restoranu Bord för En služi se vrhunska sezonska hrana, uključujući i kavijar od algi, pire od đumbira i druga hrana nastala u skladu sa skandinavskom gastronomskom tradicijom. Meni će se, kako je najavljeno, redovno menjati u skladu sa dostupnošću namirnica, a ideja je da se stvori jedinstveni jelovnik u kome će se moći uživati u bilo koje doba dana, od doručka do večere. Karta pića ima ozbiljan pedigre: nju je stvorio Joel Sederbek, osnivač bara Tjoget koji se prošle godine našao na listi pedeset najboljih barova na svetu.

Cena? Koliko date. Gosti plaćaju onoliko koliko misle da šefovi zaslužuju, i potom sami ostavljaju sudove u u naročiti sud pored stola. Nakon toga, sudovi se peru dva puta, a sto i stolice se dezinfikuju pre dolaska sledečeg gosta ili porodice. Što se tiče lokacije, ona je onakva kakva ju je priroda stvorila: sto se postavlja usred livade, i gosti moraju da se dobro pomuče da dođu do ovog neverovatnog restorana koji pokazuje da vrhunska gastronomija ove godine doživljava neverovatnu kreativnu transformaciju.

Izvor: Vinoifino.rs