HRANA I LEK IZ PRIRODE

Žuta paprika je samo jedna od varijacija ovog zdravog povrća, koja svoj žuti pigment dobija iz kiselosti zemlje, a u osnovi je zrela zelena paprika.

 

Žuta paprika je jedno od najlepšeg povrća u svetu hrane. Njen jarko žuti pigment može odmah da promeni jelo običnog izgleda u pravi gurmanski proizvod.

žuta paprika

Žuta paprika pripada porodici paprika ili kapsicuma i jedna je od mnogih boja ovog povrća. Osim što hrani dodaju boju, ove paprike su prepune mnogih vitamina i minerala koji igraju presudnu ulogu u pravilnom funkcionisanju tela. Pune su antioksidanata, koji mogu da pojačaju imuni sistem i spreče naše telo da postane plen infekcijama, pa čak i kancerima.

Dakle, žuta paprika je jedna varijacija paprike. Dobija svoj sjajan pigment iz pH zemlje i u osnovi je zrela zelena paprika. Žute paprike su vrlo blagog i slatkog ukusa. Prilično su sočne i mogu se vrlo lako skuvati. Ovo sjajno povrće dodaje se u mnoga jela kako bi jelo izgledalo prezentativno, a i bilo hranljivo.

Da li su žute paprike zdrave?

Žuta paprika ima veći niz hranljivih sastojaka od bilo koje druge vrste paprika. Sadrži visoku vrednost vitamina C za jačanje imunološkog sistema i čini telo otpornim na bolesti.

Pored velike količine vitamina u žutoj paprici je obilje važnih minerala kao što su folat, magnezijum, bakar i drugi. To je čini jednim od najzdravijih povrća.

Zdravstvene koristi žute paprike

1. Uklanja slobodne radikale

Antioksidanti u žutoj paprici su jedno od najkorisnijih sredstava u borbi protiv slobodnih radikala u telu koji obično dovode do oštećenja ćelija i izazivaju brojne probleme na koži i telu. U stvari, to su slobodni radikali koji dugoročno uzrokuju rak. Uključujući žutu papriku u ishrani, izbacićete slobodne radikale i održati telo zaštićenim. Ovo je jedna od glavnih koristi žute paprike za zdravlje.

2. Detoksikuje telo

Toksini, prljavština i sve opasne tečnosti u organizmu mogu se ukloniti konzumiranjem žutih paprika. To je moguće zbog visokog nivoa antioksidanata i dijetalnih vlakana u ovom prehrambenom proizvodu. To je prirodno sredstvo za čišćenje tela i na taj način reguliše telesne funkcije za bolje zdravlje.

3. Reguliše varenje

Sadržaj vlakana u žutoj paprici je pravi način da se reguliše ne samo probavni sistem već i rad creva. Vitamini i minerali samo nadopunjuju dobro zdravlje organizma i varenje. Najbolje što ovde možete učiniti je da uzmete porciju žute paprike i vidite koliko ste sposobni da svarite i apsorbujete hranu.

4. Snižava holesterol

Takođe, antioksidanti u žutoj paprici dobro deluju na snižavanje ukupnog i lošeg holesterola u organizmu. Ovo pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti i održava ga zdravim i sigurnim. Žuta paprika ima veoma malo masnoća i kalorija, a veoma je bogata hranljivim sastojcima koji će pomoći u postizanju ovog cilja.

BioLiver kapi za jetru

5. Upravlja težinom

Niske kalorije i masnoća u žutim paprikama i dijetalna vlakna koja vam pomažu da budete siti duži vremenski period osiguravaju da u telu nema dodatnih kalorija. Ovo ne samo da pomaže ljudima da održe težinu, već pomaže gojaznima da gube kilograme postepeno, ali na zdrav i efikasan način.

6. Obezbeđuje kalijum

Postoji zahtev tela za određenim nivoom kalijuma koji treba da se ispunjava svakog dana za pravilno funkcionisanje tela. Žute paprike imaju dobre količine kalijuma koje mogu da ispune vaš cilj bez ikakvih velikih promena u ishrani.

7. Održava krvni pritisak

S dobrim nivoima kalijuma i niskim nivoom natrijuma možete biti sigurni da su krvni sudovi opušteni i samim tim protok krvi u pravom i idealnom obimu. To pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska, kao i održavanju pravilne ravnoteže u ovom aspektu.

8. Protiv starenja

Antioksidanti u žutim paprikama pomažu u održavanju kože čistom i blistavom. Ublažava bore kao i sve druge znakove starenja. Redovno jedenje žutih paprika može da zaštiti vašu kožu od oštećenja od sunca i spreči oštećenje ćelija. Verovatno ćete imati vidljivo mlađu, svežiju kožu ako uključite ove paprike u svoju ishranu.

9. Poboljšava zdravlje kose

Za zdravlje kose antioksidanti su definitivno uslov. Svakoga dana morate uzimati žute paprike kako biste aktivirali folikule dlake i održali zdravu kožu. Ovo će izlečiti sve probleme sa kosom i poboljšati rast kose.

10. Jača imunitet

Žute paprike nude više od 500 odsto dnevnog unosa vitamina C samo u jednoj porciji. Ovaj vitamin se bori protiv mikroba koji izazivaju infekciju i štiti organizam od uobičajenih infekcija poput prehlade, kašlja, grlobolje i slično. Važno je redovno konzumirati ovo neverovatno povrće da biste osnažili svoj imuni sistem i smanjili zavisnost od antibiotika.

11. Ublažava depresiju

Jedna od manje poznatih prednosti žute paprike su njena antidepresivna svojstva. Poznato je da prisustvo jedinjenja pod nazivom luteolin smanjuje znakove stresa, depresije, ljutnje i drugih ekstremnih emocija. Takođe, poznato je da još jedno jedinjenje koje se naziva kvercetin reguliše raspoloženje i smiruje vaš um.

Izvor: Logicno.com