PRIRODNA ESENCIJA ZDRAVLJA

Upotreba maslinovog ulja, osim u kuhinji, rasprostranjena je od smirivanja iritirane kože do obnavljanja nameštaja. Značajna primena ovog ulja je i u tretmanima za kosu.

 

Maslinovo ulje nije samo jedno od najzdravijih ulja koje nam je na raspolaganju, već je i jedno od najsvestranijih.

upotreba maslinovog ulja

Osim toga što je veoma hranjivo ulje koje se preporučuje za kuvanje, maslinovo ulje se takođe može koristiti u razne svrhe – od smirivanja iritirane kože do obnavljanja nameštaja.

Upotreba maslinovog ulja, osim u kuhinji, može da ima svoju svrhu i u kupatilu. Naime, stručnjaci za negu kose preporučuju maslinovo ulje za različite vrste tretmana za kosu, od hidratantnih tretmana do dubokog kondicioniranja.

Gabrijela Korni, licencirana kozmetičarka iz Njujorka, kaže da maslinovo ulje pomaže kosi da zadrži vlagu koja je prethodno apsorbovana.

Samo maslinovo ulje sadrži važne mikronutrijente, poput vitamina E i K, koji kosu mogu da zaštite od oksidativnog stresa i oštećenja usled štetnog dejstva slobodnih radikala.

Osim što izaziva krzanje i lomljenje, studije su otkrile da oksidativni stres može uzrokovati da kosa izgubi svoj pigment melanin mnogo brže nego što bi to trebalo da se dogodi.

Vitamin E, naročito, pomaže da se pojača cirkulacija krvi u vlasištu kako bi se podstakao rast kose. Najnovija istraživanja otkrila su da maslinovo ulje deluje kao prirodno mazivo kako bi se sprečilo oštećenje vlasi. Ovo prirodno podmazivanje vlasišta pomaže da se minimizira trenje kose koje može dovesti do većeg lomljenja.

Iz tog razloga, stručnjaci za negu kose preporučuju da se upotreba maslinovog ulja u tretmanima zasniva na vrelom ulju kako bi kosa ojačala i sprečilo se da postane krhka ili da joj se ne razdvajaju krajevi. Osim toga, tretman vrelog ulja podstiču cirkulaciju krvi u koži glave.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Ostale upotrebe maslinovog ulja

  • Sredstvo za poliranje

Maslinovo ulje može da se koristi kao sredstvo za poliranje nameštaja i proizvoda od kože da bi im se vratio pređašnji sjaj i gipkost. Upotreba maslinovog ulja je u ovom slučaju mnogo sigurnija opcija od raznih hemijskih sredstava namenjenih za poliranje nameštaja koja se kupuju u prodavnicama, a sadrže različite hemikalije i toksične sastojke.

  • Mazivo i zaštitno sredstvo za metal

Ulje masline može da bude odlično prirodno mazivo i zaštitno sredstvo za metalne površine, kao što su šarke na vratima, baštenski alat ili kuhinjski pribor. Prethodno uklonite rđu i prljavštinu sa tih metalnih površina kako bi maslinovo ulje moglo da obavi svoju zaštitnu funkciju.

  • Hidriranje kože

Maslinovo ulje nije samo za tretmane kose i duboke nege vlasišta. Ono može da bude nežan i prirodan ovlaživač kože, pouzdan za bebe i decu. Ulje masline je takođe odličan proizvod za adolescente i odrasle ljude koji imaju osetljivu kožu ili problematično stanje kože.

  • Lečenje osipa

Maslinovo ulje  može da umiri upalu i nadraženu kožu. Odličan je izbor za lečenje osipa, jer ima prirodna antimikrobna svojstva koja mogu da neutrališu patogene ili biološka sredstva koja izazivaju iritaciju.

  • Ulje za masažu

Ulje masline se može koristiti i u terapeutske svrhe kao umirujuće masažno ulje. Osim toga, miris ovog ulja je dovoljno blag za dodavanje drugim prirodnim esencijalnim uljima.

  • Za negu kućnih ljubimaca

Maslinovo ulje može da se koristi i za negu kućnih ljubimaca. Na primer, dodavanje kapi maslinovog ulja u njihovu hranu može pomoći mačkama i psima da razviju zdravije dlake. Ovo ulje može da zadrži vlažnost kože i da je zaštiti od iritacije i pucanja.

  • Domaći sapun

Od maslinovog ulja moguće je napraviti i sapun u kućnoj varijanti. Njegova prirodna antimikrobna svojstva i hidratantni efekat odlični su za čišćenje kože i uništavanje površinskih bakterija koje mogu da izazovu akne, osipe i druga iritantna stanja kože.