PRVA POMOĆ

Određene akupresurne tačke na našem telu aktiviraju pomoć u slučaju mnogih tegoba, a njih pet mogu da pomognu u rešavanju trenutne glavobolje.

 

Akupresurne tačke na telu rešavaju mnoge tegobe, a samo pritisci na određenim mestima uklanjaju ili ublažavaju bol u glavi.

akupresurne tačke

Glavobolje vam mogu lako uništiti dan ako se ne prate i kontrolišu. Uzimanje lekova za glavobolju povećava rizik da će je pratiti nuspojave, poput oštećenja jetre ili želuca.

Da biste prirodno ublažili glavobolju isprobajte alternativnu medicinu poput akupresure.

Akupresura je vrsta komplementarne ili alternativne medicine koja se zasniva na istim osnovnim principima kao i akupunktura. Obe prakse tradionalne kineske medicine stimulišu meridijanske linije ili tačke pritiska duž energetskih linija koje teku po našem telu.

Akupunkturisti koriste tanke iglice za stimulaciju meridijanskih linija, dok akupresuristi koriste fizički pritisak da aktiviraju ove tačke.

Umor, uobičajena nuspojava migrene, može narušiti svakodnevno funkcionisanje i negativno uticati na kvalitet života osobe.

U istraživanju iz 2019. objavljenom u časopisu „Complementary Therapies in Clinical Practice“, istraživači su otkrili da akupresura pomaže smanjenju umora kod ljudi koji imaju migrene.

Pet tačaka

Koristite akupresuru za prirodno ublažavanje glavobolje aktiviranjem pet tačaka pritiska na svom telu. Svaka od njih ima svoje ime u tradicionalnoj kineskoj medicini.

aku tačke

Treće oko

Tačka koja se zove treće oko nalazi se tačno između obrva.

Da biste stimulisali ovu tačku, primenite konstantan pritisak na nju ili je lagano masirajte kružnim pokretima.

Bušenje bambusa

Tačka pritiska koja se zove „bušenje bambusa“ nalazi se na unutrašnjoj strani ispod obrve, gde se most nosa susreće sa kostiju obrva. Pomoću oba kažiprsta izvršite jednak, istovremeni pritisak na obe tačke.

Takođe, možete stimulisati i jednu po jednu tačku naizmeničnim tretiranjem dve strane.

Kapija svesti

Tačka zvana kapija svesti smeštena je u šupljinama sa obe strane kičme, odmah ispod baze lobanje. Masaža ovih tačaka može pomoći i u rešavanju bolova u vratu.

Da biste aktivirali ove tačke, pritisnite čvrsto kažiprstom i srednjim prstima obe ruke.

Takođe, možete pustiti oe prste iza glave, a zatim palčeve pritisnuti u te šuplje prostore na dnu lobanje.

Dobro rame

Tačka „dobro rame“ smeštena je na pola puta između vašeg ramenog zgloba i baze vašeg vrata. Aktiviranje ove tačke može pomoći u oslobađanju ukočenosti ili napetosti mišića ramena i vrata, a svakako pomaže u otklanjanju glavobolje.

Upotrebite kažiprst i srednji prst suprotne ruke da biste na ovu tačku pritiskali čvrso, ali nežnim pritiskom, pa onda isto to uradite na suprotnoj strani.

Dolina ujedinjenja

Dolina ujedinjenja ili „hegu tačka“ nalazi se u opuštenoj koži između palca i kažiprsta.

Pritisnite ovu tačku na svojoj suprotnoj ruci. Da biste aktivirali ovu tačku pritiska, držite je ili je masirajte pomeranjem palca u malim krugovima. Ponovite ovaj postupak na suprotnoj strani.