ŽIVAHNE NOĆOBDIJE

Jedna vrsta delfina, australijski delfini, imaju veoma burne dnevne aktivnosti zbog kojih praktično i ne spavaju. Oni „zatvore“ pola mozga i tako se odmaraju.

 

Ljudi su, možda, utihnuli, i ceo društveni život zamro, ali, naučnici su, ipak, imali prednost, bar tokom prvog talasa kovid-19, prevashodno da nauče nešto o retkoj vrsti delfina. U pitanju su australijski delfini.

australijski delfini

Oni žive u jezerima Gipslend i zalivu Port Filip u australijskoj državi Viktoriji. Međutim, zbog pandemije kovid-19 na tim jezerima ima mnogo manje brodića, i samim tim, mnogo manje buke.

To je naučnicima omogućilo da prvi put mogu da „oslušnu“ šta delfini iz tih voda imaju da kažu. Radi se o posebnoj vrsti delfina koji se zovu „tursiops australis“.

Naučnici su postavili opremu za akustično snimanje delfina, kako bi, najzad, čuli, šta oni imaju da kažu.

„Delfini imaju čitav repertoar. Svaki od njihovih zvukova ima dodira sa našim ponašanjem“, kaže Kejt Rob, iz Fondacije morskih sisara.

Ona je dodala da se njena grupa bavi praćenjem delfina, i snima ih.

„Jednom kada sve to spojimo, trudimo se da uparimo zvuke i tražimo korelacije“, rekla je Rob.

Ona je navela da delfini prizvode brujeće zvuke, u nameri da nađu hranu.

Doktorka Rob i svi članovi njenog tima mogu svakog delfina da prepoznaju indivinualno.

Ispostavilo se i da svaki delfin ima svoje ime.

To se zove „lični potpis“, rekla je Rob.

„Mi učimo o potpisu Burunan delfina, i kao što je moje ime Kejt, tako i oni imaju način da kažu svoje ime“, rekla je Rob.

Burunan je aboridžinski naziv za ovu vrstu delfina, a znači „velika morska riba, kao kit“.

Ona je pojasnila da se iza potpisa „zviždućih delfina“ krije , zapravo, pozdrav, mada je dodala, da ne želi da tu teoriju antropomorfizuje.

„Nešto smo naučili o ovim delfinima. Kao što je moje ime Kejt, tako i oni imaju način da kažu svoje ime. Ono što se krije iza zviždanja je zapravo pozdrav, ali mi ne želimo da ovo antropomorfizujemo!“, rekla je dr Rob.

Doktorka Robje navela da je očekivala da nauči nešto o ponašanju delfina, uključujući način na koji se hrane i odrastaju.

Delfini imaju veoma složen društveni život, zaključili su istraživaći delfina iz australijske države Viktorije. Dvoje od njih su bili „najbolji drugari“ više od decenije.

Doktorka Rob je primetila da su se Joda i Trunči, kako se zovu pomenuti drugari, družili još od 2006. Znači, čitavih 14 godina!

No, ispitivanje zvukova koji proizvode delfini, takođe je dr Rob i njenom timu pomoglo, prvi put, da shvate kretanje i ritam delfina.

„Ispada da su delfini jednako budni i danju i noću. Oni ne spavaju. Oni, umesto toga, prosto, zatvore, pola mozga i odmaraju se. Možemo to nazvati kunjanjem. I, oni u to mogu da se upuste u bilo koje doba dana“, smatra dr Rob.

Ona očekuje da će se delfini u toj oblasti tek „razmahati“, jer postoje propisi koji štite delfine, i, takođe, nikada nije bilo mirnije nego sada, u vreme koronavirusa.

Izvor: N1